Kawa najczęściej kojarzona jest w Włochami, warto jednak wiedzieć, że najwięcej kawy piją Skandynawowie, w Szwecji kawa ma status napoju narodowego.

Historia kawy

Kawa i jej początki, jako znanego na całym świecie napoju, ma burzliwą historię. Istnieje wiele legend dotyczących jej odkrycia. Jedna z nich mówi np. że stało się to za sprawą kóz, które po zjedzeniu owoców z kawowego krzaka zaczęły żwawo biegać po pastwisku, co zachęciło zajmującego się nimi pasterza do spróbowania kawy. W czasach średniowiecza kawę uznawano za pochodzącą od diabła, ponieważ jej ojczyzną były kraje afrykańskie i arabskie. Dopiero za sprawą jej miłośnika – papieża Klemensa VIII - w XVI wieku stała się napojem chrześcijańskim.

Rodzaje kawy i ich smak

Najpopularniejsze gatunki kawy to arabica i robusta. Pierwsza z nich jest aksamitna w smaku i bardzo delikatna, o umiarkowanej zawartości kofeiny. Robusta to wyrazisty, lekko kwaśny napój o dużej mocy. Kawy pochodzące z Etiopii, Rwandy czy Kenii mają lekko kwiatowe nuty, natomiast w smaku kaw brazylijskich albo ekwadorskich można wyczuć orzechowe nuty.

Smak kawy podzielony jest na mnóstwo rozmaitych czynników, ma wiele stopni słodkości, gorzkości, występuje w nim również tzw. przedłużenie.

Sposoby parzenia kawy

Kawę można parzyć po arabsku, w kafeterce (kafetierze), w ekspresie (przelewowym, ciśnieniowym, filtrowym) oraz zalewając mielone ziarna wrzątkiem. Kawa w formie instant to napój kawopodobny, do którego kawosze odnoszą się z lekką pogardą.

Kawę zaparza się na ciepło oraz za pomocą metody cold brew – czyli na zimno. Polega ona na zalaniu mielonej kawy zimną wodą i odstawieniu tak przygotowanej mikstury na kilka godzin. W tym czasie płyn nasyca się kawowym aromatem. Zaparzona w ten sposób kawa jest bardzo delikatna w smaku i można pić ją kilka dni bez obaw, że utraci swój aromat.

Kawa z mlekiem, alkoholem lub chili – dodatki do kawy

Prawdziwi smakosze kawy nie dodają do niej mleka, wybierając najczęściej esencjonalne espresso. Istnieje jednak nieskończona liczba wersji smakowych i mlecznych kaw, wśród których warto wymienić najpopularniejsze, czyli: caffe latte, caffe macchiato oraz cappuccino.

Kawa po irlandzku serwowana jest z dodatkiem podgrzanej whiskey i bitą smietaną, kawa po wiedeńsku to mieszanka kawy z dużą ilością czekolady, natomiast caffe coretto zawiera odrobinę likieru. W Etiopii kawę pije się z masłem.

Do kaw można używać przypraw i smakowych dodatków, są wśród nich m. in.: kardamon, cynamon, wanilia, anyż, chili, imbir, czekolada, pomarańcza, lukrecja, kakao, syropy (np. migdałowy, amaretto, piernikowy, karmelowy). Kawę można podawać na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno z kruszonymi kostkami lodu lub kulką lodów waniliowych. Kawy parzone w sposób cold brew, można przyrządzić jak mojito, dodając liście mięty, kruszony lód i brązowy cukier
Kawa mrożona

Kawa mrożona

Kawa mrożona zwana jest również kawą frappe oraz kawą na zimno. Kawę parzoną na zimno można zrobić z każdego rodzaju kawy, zarówno z kostkami lodu, jak i w postaci kawy mrożonej z lodami lub cappuccino na zimno. Posiadacze Thermomixu wykorzystują go również do przyrządzania apetycznej domowej kawy mrożonej z lodami, bitą śmietaną i bananem. Jako dekoracja tego lodowego deseru doskonale sprawdzi się także czekoladowa posypka, cynamon oraz kakao.

Kawa zbożowa

Kawa zbożowa

Kawa zbożowa powstaje z palonych i mielonych ziaren jęczmienia, żyta lub pszenicy (w tym również orkiszu). Często dodaje się do niej cykorię i buraka. Zbożówka to bezkofeinowy napój, podobny w smaku do kawy naturalnej. Ze względu na niską zawartość kalorii oraz dużą ilość błonnika, kawa zbożowa jest szczególnie polecana osobom odchudzającym się. Kawa z ziaren zbóż najlepiej smakuje z dodatkiem mleka, miodu i cynamonu. Można z niej przyrządzać słodkie sorbety i kawę mrożoną.

Kawa zielona

Kawa zielona

Kawa zielona to niepalona wersja tradycyjnej kawy. Zielone ziarna są znacznie twardsze od czarnych, dlatego przed ich mieleniem warto najpierw rozgnieść je w moździerzu. Zieloną kawę można parzyć tak jak czarną – na wszystkie możliwe sposoby. Warto pamiętać, że jej smak jest bliższy zielonej herbacie. Nie jest tak aromatyczna jak czarna, za to jest lekko cierpka i kwaśna. Można ją pić z miodem i mlekiem. Ciekawym sposobem na przygotowanie zielonej kawy jest zalanie gorącą wodą całych ziaren.

Kawa americano

Kawa americano

Americano lub americana to kawa na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso i wody. Jedna część espresso plus dwie części wody to najlepsze proporcje rozcieńczanej americano. Ten rodzaj kawy powstał we Włoszech (a nie w USA, jak się popularnie sądzi) na potrzeby amerykańskich turystów. Americano można słodzić miodem, cukrem, dodawać do niej cynamon, mleko lub smakowe syropy. Kawę tę najlepiej przyrządzać w dużej filiżance lub kubku. Najpierw wlewa się gorącą wodę, następnie espresso.

Kawa espresso

Kawa espresso

Kawa espresso to mocny, esencjonalny i bardzo aromatyczny napój, który pobudza i dodaje energii. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa espressivo – wyrazisty. Espresso podawane jest w małych filiżankach o pojemności 25-30 ml. Jako dodatek serwuje się szklankę wody do przepłukania ust po wypiciu tego intensywnego naparu. Espresso można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno w postaci freddo. Espresso jest bazą mlecznych kaw, takich jak: cappuccino, latte, mocha, marochino, macchiato czy frappe.

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Irish coffee czyli kawa po irlandzku to napój kawowy z dodatkiem irlandzkiej whiskey, małej ilości cukru trzcinowego i bitej śmietany. Oryginalnie podawany jest w szklance na wysokiej nóżce. Najważniejszym elementem przygotowywania tego smakołyku jest dodanie śmietanki w taki sposób, by tworzyła odciętą warstwę. Na dno szklanki wlewa się gorącą kawę, podgrzaną whiskey, wsypuje się cukier i ostrożnie dekoruje całość śmietanką. Powinna ona utworzyć kożuszek, przez który sączy się napój.

Kawa po turecku

Kawa po turecku

Kawa po turecku to nazwa sposobu przygotowywania tego napoju. Miedziany tygielek to niezbędne akcesorium do jego wykonania. Parzenie kawy po turecku to pewnego rodzaju rytuał, w trakcie którego powstaje bardzo esencjonalny i słodki płyn, na którego powierzchni zbiera się apetyczna pianka. Do kawy po turecku nie można dodawać mleka ani śmietanki. Ze smakowych urozmaiceń dopuszczalny jest jedynie kardamon i cynamon. Ważne są proporcje: 1 łyżeczka kawy na 150 ml wody,1 łyżeczka cukru na 300 ml kawy.

Kawa latte

Kawa latte

Caffe latte to napój mleczny na bazie espresso, a nie mocna kawa. Nie jest potrzebny specjalny ekspres do kawy latte. Gorące mleko wlewa się do wysokiej, przezroczystej szklanki do latte macchiato. Następnie delikatnie dodaje się shot czarnej kawy, a wierzch dekoruje się mleczną pianką. Otrzymane trzy wyraźne warstwy kawy ze spienionym mlekiem można ozdobić cynamonem bądź kakao, wiórkami czekoladowymi lub dodawać do kawy słodkie syropy smakowe. Latte podaje się z długą łyżką, rzadziej ze słomką.

Znaleźliśmy 626 przepisów w kategorii Kawa

Kawa szafranowa

Kawa szafranowa

sammakko sammakko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kawa cappuccino

Kawa cappuccino

sammakko sammakko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kawa z kogel-mogel

Kawa z kogel-mogel

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kawa mrożona toffi

Kawa mrożona toffi

alaaa alaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: