Serca drobiowe w sosie śmietanowo-grzybowym
Składniki:
• 0,5 kg serc drobiowych
• 2 szklanki bulionu drobiowego
• szklanka śmietany
• 30 dag grzybów (pieczarek lub leśnych Najlepsze są kurki)
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki mąki pszennej
• łyżeczka czosnku granulowanego
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Serca drobiowe opłukać i pokroić na połówki. Podsmażyć na maśle z czosnkiem granulowanym. Do serc dodać pokrojone grzyby. Smażyć razem ok 10 min co jakiś czas mieszając. Następnie wszystko zalać bulionem i dusić ok 15 minut. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i powoli wlewać do serc. Dusić na wolnym ogniu aż zniknie smak mąki. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać zielona pietruszką.
Wątróbka drobiowa z cebulką
Składniki:
• 1 kg wątróbki drobiowej
• 2 kwaśne jabłka
• 4 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka majeranku
• pół łyżeczki kminku
• mąka
• olej
• sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Wielki przebój w każdej kuchni, ale żeby ją polubić na ogół trzeba samemu osiągnąć pewną dojrzałość. Dzieci jej przeważnie nie znoszą. Do tego dania trzeba dojrzeć jak nie przymierzając do koniaku i opery. Wątróbka jest dla chorych na anemię, dla rekonwalescentów, ma dużo żelaza, witaminy B 12 i B 6! Wystarczy to powiedzieć, żeby sobie wytłumaczyć, że skoro taka jest zdrowa, to musi być ohydna. Nic bardziej mylnego! Dobrze przyrządzona jest znakomitym daniem obiadowym, czy kolacyjnym. Przy okazji dla uspokojenia dodam, że nie jest aż taka zdrowa dla osób z podwyższonym cholesterolem.
Wątróbkę czyścimy, obieramy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki – nie kroimy! Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju 3-5 minut z każdej strony. Po zmianie stron solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany czosnek i majeranek. Kiedy wątróbka jest już usmażona dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i całość kilka minut dusimy. Jabłka kroimy w plastry i układamy na dnie blachy lub naczynia do zapiekania. Na nich układamy wątróbkę. Całość smażymy lub zapiekamy 5-10 minut. Przed wydaniem można potrawę polać kieliszkiem calvadosu i podpalić.
Żołądki drobiowe w sosie śmietanowym z curry
Składniki
50 dag żołądków z kurczaka,
1 średnia cebula,
200 ml rosołu drobiowego (może być z kostki)
1 płaska łyżka mąki,
50 ml śmietany kremówki,
2 łyżki tłuszczu do smażenia,
sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
Żołądki oczyścić, umyć i osączyć na sicie. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Wrzucić żołądki i obsmażyć na złoty kolor. Posolić i popieprzyć. Dodać obraną i pokrojoną w "wiórki" cebulę. Zeszklić. Podlać rosołem i dusić do miękości mięsa ok 50 min (w miarę ubytku płynu podlewać wodą). Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody. Wlać do żołądków. Zagotować. Podawać z ziemniakami z wody i np. młodą kapustą ugotowaną w "ćwiartkach".
http://www.kawiarnia-catering.pl/
nasze biuro udzieli wszystkich informacji w godzinach 9:00-17:00
biuro@kawiarnia-catering.pl, tel./fax +48 22 465 50 97
:: skontaktuj się bezpośrednio ze specjalistą ds. usług cateringowych i menu:
karolina.kornaszewska@kawiarnia-catering.pl, tel. + 48 515 125 263
Składniki:
• 0,5 kg serc drobiowych
• 2 szklanki bulionu drobiowego
• szklanka śmietany
• 30 dag grzybów (pieczarek lub leśnych Najlepsze są kurki)
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki mąki pszennej
• łyżeczka czosnku granulowanego
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Serca drobiowe opłukać i pokroić na połówki. Podsmażyć na maśle z czosnkiem granulowanym. Do serc dodać pokrojone grzyby. Smażyć razem ok 10 min co jakiś czas mieszając. Następnie wszystko zalać bulionem i dusić ok 15 minut. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i powoli wlewać do serc. Dusić na wolnym ogniu aż zniknie smak mąki. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać zielona pietruszką.
Wątróbka drobiowa z cebulką
Składniki:
• 1 kg wątróbki drobiowej
• 2 kwaśne jabłka
• 4 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka majeranku
• pół łyżeczki kminku
• mąka
• olej
• sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Wielki przebój w każdej kuchni, ale żeby ją polubić na ogół trzeba samemu osiągnąć pewną dojrzałość. Dzieci jej przeważnie nie znoszą. Do tego dania trzeba dojrzeć jak nie przymierzając do koniaku i opery. Wątróbka jest dla chorych na anemię, dla rekonwalescentów, ma dużo żelaza, witaminy B 12 i B 6! Wystarczy to powiedzieć, żeby sobie wytłumaczyć, że skoro taka jest zdrowa, to musi być ohydna. Nic bardziej mylnego! Dobrze przyrządzona jest znakomitym daniem obiadowym, czy kolacyjnym. Przy okazji dla uspokojenia dodam, że nie jest aż taka zdrowa dla osób z podwyższonym cholesterolem.
Wątróbkę czyścimy, obieramy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki – nie kroimy! Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju 3-5 minut z każdej strony. Po zmianie stron solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany czosnek i majeranek. Kiedy wątróbka jest już usmażona dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i całość kilka minut dusimy. Jabłka kroimy w plastry i układamy na dnie blachy lub naczynia do zapiekania. Na nich układamy wątróbkę. Całość smażymy lub zapiekamy 5-10 minut. Przed wydaniem można potrawę polać kieliszkiem calvadosu i podpalić.
Żołądki drobiowe w sosie śmietanowym z curry
Składniki
50 dag żołądków z kurczaka,
1 średnia cebula,
200 ml rosołu drobiowego (może być z kostki)
1 płaska łyżka mąki,
50 ml śmietany kremówki,
2 łyżki tłuszczu do smażenia,
sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
Żołądki oczyścić, umyć i osączyć na sicie. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Wrzucić żołądki i obsmażyć na złoty kolor. Posolić i popieprzyć. Dodać obraną i pokrojoną w "wiórki" cebulę. Zeszklić. Podlać rosołem i dusić do miękości mięsa ok 50 min (w miarę ubytku płynu podlewać wodą). Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody. Wlać do żołądków. Zagotować. Podawać z ziemniakami z wody i np. młodą kapustą ugotowaną w "ćwiartkach".
http://www.kawiarnia-catering.pl/
nasze biuro udzieli wszystkich informacji w godzinach 9:00-17:00
biuro@kawiarnia-catering.pl, tel./fax +48 22 465 50 97
:: skontaktuj się bezpośrednio ze specjalistą ds. usług cateringowych i menu:
karolina.kornaszewska@kawiarnia-catering.pl, tel. + 48 515 125 263