TANI PRZYSMAK
Uwielbiane przez wszystkich miękkie i chrupiące na brzegach placki ziemniaczane to danie składające się głównie z ziemniaków czyli warzyw, których nigdy nie brakuje w naszej spiżarni. Nikogo ten fakt nie dziwi - są one wszechstronnie wykorzystywane, bardzo sycące, a przy tym tanie!
W przeszłości, utarte i usmażone na patelni ziemniaki, uznawane były za posiłek biednych robotników. Ci przyrządzali je bardzo często, gdyż niemal zawsze, zapłatą za ich ciężką prace były te nadpsute warzywa.
Do papki ziemniaczanej robotnicy dodawali jajko, cebulę, przyprawy oraz odrobinę mąki. Przysmaki te obowiązkowo smażyli na smalcu zwierzęcym, który stopniowo zastępowano olejem. Mieszkańcy Śląska i Beskidów jadali je natomiast, nie smażone, a wypiekane na blasze!
JAK ZROBIĆ ZIEMNIACZANE PLACKI?
Receptura na placki ziemniaczane jest bardzo prosta i nie stwarza kłopotów nawet początkującym kucharzom. Pplacuszki przygotowuje się ze startych na tarce ziemniaków, cebuli, jaj i mąki oraz łyżki śmietany ( jej dodatek spowalnia ciemnienie ziemniaków).
Zdjęcia: Fotolia
Główne składniki apetycznych placków – ziemniaki, mogą być starte zarówno na drobnych oczkach jak i na grubszych. Dzięki tym ostatnim, smażone placuszki zyskają chrupkość i będą smaczniejsze.
Sposób smażenia placków ziemniaczanych zależy już tylko i wyłącznie od naszych upodobań smakowych. Możemy nakładać je małymi porcjami lub w większej ilości – jedni bowiem lubią placki małe i z chrupiącym brzegiem, inni zaś bardziej zbite i mięsiste.
Z CZYM PODAWAĆ PLACKI ZIEMNIACZANE
Ta niebywale smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa, spod chłopskich strzech wkroczyła do barów mlecznych, knajp, a nawet do eleganckich restauracji. Serwowano ją najczęściej z cukrem, kwaśną śmietaną, sosami mięsnymi lub grzybowymi, gulaszami bądź z chrupiącymi skwarkami.
To proste i smacznie danie można podać również z łososiem lub kawiorem. Jeśli lubicie eksperymentować z tradycyjnymi przepisami i zyskiwać niecodzienne smaki, do masy ziemniaczanej możecie dodać startą cukinię, dynię, liście szpinaku i czosnek!
NASZE PRZEPISY NA PLACKI ZIEMNIACZANE
Placki to szybki i smaczny sposób na obiad, podwieczorek lub przekąskę. Doskonale spiszą się także podczas wizyt znajomych czy najbliższych, ale również gdy przybyli niespodziewani goście!
Jeśli chcecie aby placki nasyciły Was i dodały energii, koniecznie wykorzystajcie do tego nasze przepisy! Idealną, godną spróbowania recepturą okażą się placki ziemniaczane z gulaszem. Majeranek, słodka papryka, liście laurowe i ziele angielskie dodadzą potrawie wyrazistości i sprawią, że jej smak zapamiętamy na długo!
Idealne na jesień okażą się również placki ziemniaczane z cukinią! W takim zestawieniu będą delikatniejsze, mniej kaloryczne i bardziej chrupiące!
Zdjęcia: Fotolia
Placki ziemniaczane to niezastąpione jesienne danie, a szukanie nowych pomysłów na ich obłożenie, to prawdziwe wyzwanie - ubita kremówka z wędzoną rybą, oryginalny sos, a może mus jabłkowy? Czekamy na Wasze inspirujące przepisy!
Uwielbiane przez wszystkich miękkie i chrupiące na brzegach placki ziemniaczane to danie składające się głównie z ziemniaków czyli warzyw, których nigdy nie brakuje w naszej spiżarni. Nikogo ten fakt nie dziwi - są one wszechstronnie wykorzystywane, bardzo sycące, a przy tym tanie!
W przeszłości, utarte i usmażone na patelni ziemniaki, uznawane były za posiłek biednych robotników. Ci przyrządzali je bardzo często, gdyż niemal zawsze, zapłatą za ich ciężką prace były te nadpsute warzywa.
Do papki ziemniaczanej robotnicy dodawali jajko, cebulę, przyprawy oraz odrobinę mąki. Przysmaki te obowiązkowo smażyli na smalcu zwierzęcym, który stopniowo zastępowano olejem. Mieszkańcy Śląska i Beskidów jadali je natomiast, nie smażone, a wypiekane na blasze!
JAK ZROBIĆ ZIEMNIACZANE PLACKI?
Receptura na placki ziemniaczane jest bardzo prosta i nie stwarza kłopotów nawet początkującym kucharzom. Pplacuszki przygotowuje się ze startych na tarce ziemniaków, cebuli, jaj i mąki oraz łyżki śmietany ( jej dodatek spowalnia ciemnienie ziemniaków).
Zdjęcia: Fotolia
Główne składniki apetycznych placków – ziemniaki, mogą być starte zarówno na drobnych oczkach jak i na grubszych. Dzięki tym ostatnim, smażone placuszki zyskają chrupkość i będą smaczniejsze.
Sposób smażenia placków ziemniaczanych zależy już tylko i wyłącznie od naszych upodobań smakowych. Możemy nakładać je małymi porcjami lub w większej ilości – jedni bowiem lubią placki małe i z chrupiącym brzegiem, inni zaś bardziej zbite i mięsiste.
Z CZYM PODAWAĆ PLACKI ZIEMNIACZANE
Ta niebywale smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa, spod chłopskich strzech wkroczyła do barów mlecznych, knajp, a nawet do eleganckich restauracji. Serwowano ją najczęściej z cukrem, kwaśną śmietaną, sosami mięsnymi lub grzybowymi, gulaszami bądź z chrupiącymi skwarkami.
To proste i smacznie danie można podać również z łososiem lub kawiorem. Jeśli lubicie eksperymentować z tradycyjnymi przepisami i zyskiwać niecodzienne smaki, do masy ziemniaczanej możecie dodać startą cukinię, dynię, liście szpinaku i czosnek!
NASZE PRZEPISY NA PLACKI ZIEMNIACZANE
Placki to szybki i smaczny sposób na obiad, podwieczorek lub przekąskę. Doskonale spiszą się także podczas wizyt znajomych czy najbliższych, ale również gdy przybyli niespodziewani goście!
Jeśli chcecie aby placki nasyciły Was i dodały energii, koniecznie wykorzystajcie do tego nasze przepisy! Idealną, godną spróbowania recepturą okażą się placki ziemniaczane z gulaszem. Majeranek, słodka papryka, liście laurowe i ziele angielskie dodadzą potrawie wyrazistości i sprawią, że jej smak zapamiętamy na długo!
Idealne na jesień okażą się również placki ziemniaczane z cukinią! W takim zestawieniu będą delikatniejsze, mniej kaloryczne i bardziej chrupiące!
Zdjęcia: Fotolia
Placki ziemniaczane to niezastąpione jesienne danie, a szukanie nowych pomysłów na ich obłożenie, to prawdziwe wyzwanie - ubita kremówka z wędzoną rybą, oryginalny sos, a może mus jabłkowy? Czekamy na Wasze inspirujące przepisy!
małe_miki
LauraLaura
karola25