Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

owocowe racuchy

owocowe racuchy

agnes31 agnes31

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knedle z białego sera

Knedle z białego sera

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

racuchy kapusciane

racuchy kapusciane

agnes31 agnes31

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka

Kopytka

klemens klemens
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Ciuciu Ciuciu
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Pyza Pyza
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka z pieczarkami

Kopytka z pieczarkami

Pyza Pyza
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ruskie pierogi

Ruskie pierogi

czarownica czarownica

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski z dziurką

Kluski z dziurką

klemens klemens
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: