Marynaty to najlepszy sposób na kruche, soczyste i aromatyczne mięso. Mogą być ostre, słodkie, łagodne, na bazie wina, piwa, suche lub z dodatkiem oliwy z oliwek. Do wybranej bazy wystarczy dodać przyprawy i zioła, dzięki czemu nasze mięsa będą miały wspaniały smak. Marynowanie mięsa musi rozpocząć się odpowiednio wcześnie, aby wszystkie składniki zdążyły oddać mu swój aromat. Optymalny czas do marynowania mięsa zależy od jego rodzaju. Najkrócej marynujemy ryby i drób. Najdłużej w marynacie powinny zostać mięsa wieprzowe i wołowe – od 6 do 12 godzin. Marynaty to także podstawa udanego grillowania, dzięki nim grillowane mięso nie jest suche i jałowe. 
 
Wyróżniamy wiele rodzajów marynat: miodowe, cytrynowe, ziołowe, a nawet marynaty hawajskie. Wszystkie doskonale podkreślają smak naszych mięs.  
 
Marynatami nazywamy także zalewy przyrządzane do przetworów. Najważniejszym składnikiem naszych zalew jest ocet: spirytusowy, winny czy jabłkowy. To właśnie marynaty powodują, że nasze słoiczkowe skarby w postaci owoców, warzyw czy grzybów nie psują się. 
 
Marynowany agrest, marynowany bakłażan czy marynowana dynia - to dzięki nim możemy cieszyć się smakiem naszych ulubionych produktów nawet zimą! Zapoznajcie się z recepturami na najznakomitsze marynaty!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 1785 przepisów w kategorii Marynaty

Papryka marynowana z cebulą

Papryka marynowana z cebulą

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

pikle inaczej

pikle inaczej

kamila1957 kamila1957
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dziczyzna z piwem

Dziczyzna z piwem

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Suszone  grzyby

Suszone grzyby

Sylwia20 Sylwia20
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marynowane grzyby Pyzy

Marynowane grzyby Pyzy

Pyza Pyza
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szaszłyki

Szaszłyki

iwa643 iwa643
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żeberka z grilla

Żeberka z grilla

pioge7 pioge7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: