Nalewki to wyborny typ domowego alkoholu silnie zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej. Już nasze babcie i prababcie zgłębiały tajniki łączenia wyciągów z owoców i ziół z alkoholem. Nalewki podawane są zarówno do dań o charakterze wytrawnym, jak również do ciast i deserów.

Trunki te wyróżniają się nie tylko doskonałym smakiem i aromatem. Wiele z nich posiada istotne właściwości zdrowotne.

Wiśniówka, malinówka, aroniówka to jedne z najpopularniejszych nalewek owocowych. Równie często na stołach stawiana jest nalewka z czereśni, z pigwy, śliwek czy z moreli. Wśród tych szlachetnych trunków można wyróżnić też takie, które powstają na bazie ziół. Dużą popularnością cieszy się miętówka, nalewka z pokrzywy, brzozy czy z dziurawca.

Uważa się, że niektóre z nalewek mają działanie lecznicze. Orzechówka usprawnia trawienie i pomaga na przejedzenie. Dzięki malinówce łatwiej pozbyć się przeziębienia. Natomiast nalewka z pokrzywy i czarnego bzu wzmacnia organizm.

Podczas przygotowywania nalewek bardzo ważna jest cierpliwość i dokładność. Należy zadbać o to, by owoce, zioła i inne produkty mające stać się bazą nalewki były dobrej jakości. Trzeba również pamiętać o tym, by alkohol używany do nalewki pochodził z dobrego źródła. Na koniec warto uzbroić się w cierpliwość, ponieważ nalewka tak jak wino z biegiem czasu nabiera szlachetności.

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 744 przepisów w kategorii Nalewki

Nalewka sosnowa

Nalewka sosnowa

Stenka Stenka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Włoskie limoncello

Włoskie limoncello

kloruś kloruś
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Egg nog wg. Liny

Egg nog wg. Liny

Leena Leena

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

Stenka Stenka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pigwowa nalewka

Pigwowa nalewka

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Crema di limoncello

Crema di limoncello

kloruś kloruś
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy

Noruas Noruas

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: