Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Makosernik

Makosernik

Termar Termar
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Termar Termar

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Serniczek ;)

Serniczek ;)

jowitka jowitka
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z surimi

Sałatka z surimi

jowitka jowitka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki serowe

Oponki serowe

Pumka Pumka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet rybny

Pasztet rybny

12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek tradycyjny

Mazurek tradycyjny

jovi jovi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto odpustowe.

Ciasto odpustowe.

msewka msewka
12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

pascha

pascha

jagoda5 jagoda5
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka Smaczkowa

Sałatka Smaczkowa

niki177 niki177
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szampańskie zabajone

Szampańskie zabajone

pigwa pigwa
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: