Przetwory z owoców

Konfitury, dżemy, soki...

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Przetwory z owoców
-Do powideł dodaje się niewielką ilość cukru lub nie dodaje się go wcale. -Do marmolady dodajemy taką ilość cukru, aby stanowiła przynajmniej połowę gotowego wyrobu. - Przecierając żurawinę, maliny, wiśnie, czarne jagody i porzeczki nie należy używać metalowych sitek, żeby owoce nie zmieniły koloru. -Z mniejszych owoców lepiej przyrządzać konfiturę, zaś z większych dżem, gdyż robienie z nich konfitury jest bardzo czasochłonne. -Konfiturę lepiej gotować w płaskich naczyniach, tak, żeby szybko odparowywała z nich woda. -Dobrze ugotowaną konfiturę charakteryzuje to, że owoce są zawieszone w syropie, nie zaś wypływają na wierzch. -Konfiturę należy przechowywać w pokojowej temperaturze, co zapobiegnie scukrzaniu jej. -Kawałki imbiru dorzucane do słoika, do którego wlewamy konfitury, zapobiegną fermentowaniu. -Soki owocowe należy robić jak najszybciej, aby miały jak najmniej styczności ze światłem. -