Róża dobra na wszystko
Róża ma szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz zabiegach pielęgnacyjnych wywodzących się jeszcze z medycyny ludowej. Napar lub odwar z kwiatów zalecany jest przy cerze skłonnej do niedoskonałości oraz przy małych rankach. Wyciągi z owoców mają działanie słabo rozkurczowe, łagodnie moczopędne i żółciopędne. Wszelkie napary z dodatkiem kwiatów lub owoców tego zacnego krzewu działa ogólnie wzmacniająco na organizm. Są również wykorzystywane pomocniczo pomocniczy przy schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby i nerek.
Róża na stole, róża w kuchni
Ostatnimi czasy coraz większą sławą cieszy się wykorzystywanie kwiatów w kuchni. Dla róży to żadne novum. Z przepisów z jej udziałem korzystały już nasze prababki. Zachwycała ich nie tylko cudownym aromatem. Pozwalała zabrać kawałek natury we własne cztery kąty. A co najważniejsze – była najbogatszym źródłem witaminy C. Nie wszyscy wiedzą, że jej zawartość w owocach róży wynosi aż 850 do 1200 mg, podczas gdy konkurencyjna cytryna ma tylko 30 – 50 mg na 100g!
Nie bez kozery pojawia się przysłowie „cudze chwalicie a swojego nie znacie”. Dlatego zamiast kupna kolejnej porcji woskowanych i pryskanych cytryn, warto rozejrzeć się po własnym ogrodzie albo leśnej polanie.
Przepisy z dodatkiem róży
Od czasu do czasu warto sięgnąć po coś, co przełamie rutynę w naszej kuchni. Bez względu na to czy jest to jakieś kulinarne łamanie konwenansów, czy klasyczny powrót do ludowych receptur. Dlatego może uda nam się natchnąć Was do wariacji z różą w roli głównej:
1.Dodatek do ciast, czyli płatki róży utarte z cukrem – to najpowszechniejsza forma wykorzystania róży w kuchni. Zbieramy garść płatków, oczyszczamy je i ucieramy z garścią cukru do uzyskania jednolitej konsystencji. Taka różana papka doskonale smakuje jako dodatek do ciast (np. jako jedna z warstw), deserów, a nawet do mięs!
2.Konfitura z płatków róży – jej receptura jest już nieco bardziej skomplikowana. Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki:
•20 dag płatków róż
•1 kg cukru
•Sok z jednej cytryny
•½ litra wody
Płatki oczyść, usuń pręciki oraz nadpsute części. Skrop sokiem z cytryny i ucieraj aż płatki puszczą sok. Przełóż wszystko do szklanego naczynia i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie zagotuj wodę z cukrem i dodaj do niego roztartą różę. Gotować na maleńkim ogniu aż nadmiar wody wyparuje. Gęsty, wciąż gorący syrop przelej do wyparzonych naczyń. Możesz dla ozdoby zanurzyć w nim całe różane kwiatostany. Doskonale sprawdzi się jako prezent z domowej spiżarki!
3.Likier z płatków róży – to cudowny sposób na uwięzienie w butelce królewskiego aromatu i kawałka lata, tylko dla siebie. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
•40 dag płatków róż
•Sok z jednej cytryny
•½ litra wody
•½ kg cukru
•1 litr spirytusu
20 dag płatków utrzyj dokładnie z cukrem oraz sokiem z cytryny. Pozostaw na noc aż puszczą sok. Następnie zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu aż syrop mocno zgęstnieje. Po tym czasie przecedź miksturę przez gazę by płyn był klarowny. Zalej spirytusem i dodaj pozostałą część płatków, odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie znów przecedź likier i zlej do czystych butelek.
4.Masło różane – doskonała ozdoba stołu oraz uczta dla podniebienia. Weź 20 dag płatków róży. Wszystko (lub połowę, gdy chcesz dekorować) utrzyj z 2 łyżkami soli i ½ łyżeczki cukru. Masło wyjmij z lodówki by było w temperaturze pokojowej. Dodaj utarte płatki. Następnie przełóż masło do naczynia, które nada mu odpowiedni kształt. Możesz też formować z niego niewielkie kuleczki i obklejać pozostawionymi wcześniej płatkami.
5.Galaretka z płatków róży – przygotuj syrop z płatków róży według przepisu z pkt. 2. Jednak nie czekaj aż zgęstnieje. Dodaj do mikstury pektynę lub agar i czekaj aż stężeje. Możesz też dodać galaretkę, jeśli wolisz delikatniejszy smak róży w akompaniamencie innych owoców.
Pomysłów na kulinarne wykorzystanie róży jest bez liku. Od Twojej pomysłowości zależy, co z niej wyczarujesz.
Róża ma szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz zabiegach pielęgnacyjnych wywodzących się jeszcze z medycyny ludowej. Napar lub odwar z kwiatów zalecany jest przy cerze skłonnej do niedoskonałości oraz przy małych rankach. Wyciągi z owoców mają działanie słabo rozkurczowe, łagodnie moczopędne i żółciopędne. Wszelkie napary z dodatkiem kwiatów lub owoców tego zacnego krzewu działa ogólnie wzmacniająco na organizm. Są również wykorzystywane pomocniczo pomocniczy przy schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby i nerek.
Róża na stole, róża w kuchni
Ostatnimi czasy coraz większą sławą cieszy się wykorzystywanie kwiatów w kuchni. Dla róży to żadne novum. Z przepisów z jej udziałem korzystały już nasze prababki. Zachwycała ich nie tylko cudownym aromatem. Pozwalała zabrać kawałek natury we własne cztery kąty. A co najważniejsze – była najbogatszym źródłem witaminy C. Nie wszyscy wiedzą, że jej zawartość w owocach róży wynosi aż 850 do 1200 mg, podczas gdy konkurencyjna cytryna ma tylko 30 – 50 mg na 100g!
Nie bez kozery pojawia się przysłowie „cudze chwalicie a swojego nie znacie”. Dlatego zamiast kupna kolejnej porcji woskowanych i pryskanych cytryn, warto rozejrzeć się po własnym ogrodzie albo leśnej polanie.
Przepisy z dodatkiem róży
Od czasu do czasu warto sięgnąć po coś, co przełamie rutynę w naszej kuchni. Bez względu na to czy jest to jakieś kulinarne łamanie konwenansów, czy klasyczny powrót do ludowych receptur. Dlatego może uda nam się natchnąć Was do wariacji z różą w roli głównej:
1.Dodatek do ciast, czyli płatki róży utarte z cukrem – to najpowszechniejsza forma wykorzystania róży w kuchni. Zbieramy garść płatków, oczyszczamy je i ucieramy z garścią cukru do uzyskania jednolitej konsystencji. Taka różana papka doskonale smakuje jako dodatek do ciast (np. jako jedna z warstw), deserów, a nawet do mięs!
2.Konfitura z płatków róży – jej receptura jest już nieco bardziej skomplikowana. Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki:
•20 dag płatków róż
•1 kg cukru
•Sok z jednej cytryny
•½ litra wody
Płatki oczyść, usuń pręciki oraz nadpsute części. Skrop sokiem z cytryny i ucieraj aż płatki puszczą sok. Przełóż wszystko do szklanego naczynia i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie zagotuj wodę z cukrem i dodaj do niego roztartą różę. Gotować na maleńkim ogniu aż nadmiar wody wyparuje. Gęsty, wciąż gorący syrop przelej do wyparzonych naczyń. Możesz dla ozdoby zanurzyć w nim całe różane kwiatostany. Doskonale sprawdzi się jako prezent z domowej spiżarki!
3.Likier z płatków róży – to cudowny sposób na uwięzienie w butelce królewskiego aromatu i kawałka lata, tylko dla siebie. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
•40 dag płatków róż
•Sok z jednej cytryny
•½ litra wody
•½ kg cukru
•1 litr spirytusu
20 dag płatków utrzyj dokładnie z cukrem oraz sokiem z cytryny. Pozostaw na noc aż puszczą sok. Następnie zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu aż syrop mocno zgęstnieje. Po tym czasie przecedź miksturę przez gazę by płyn był klarowny. Zalej spirytusem i dodaj pozostałą część płatków, odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie znów przecedź likier i zlej do czystych butelek.
4.Masło różane – doskonała ozdoba stołu oraz uczta dla podniebienia. Weź 20 dag płatków róży. Wszystko (lub połowę, gdy chcesz dekorować) utrzyj z 2 łyżkami soli i ½ łyżeczki cukru. Masło wyjmij z lodówki by było w temperaturze pokojowej. Dodaj utarte płatki. Następnie przełóż masło do naczynia, które nada mu odpowiedni kształt. Możesz też formować z niego niewielkie kuleczki i obklejać pozostawionymi wcześniej płatkami.
5.Galaretka z płatków róży – przygotuj syrop z płatków róży według przepisu z pkt. 2. Jednak nie czekaj aż zgęstnieje. Dodaj do mikstury pektynę lub agar i czekaj aż stężeje. Możesz też dodać galaretkę, jeśli wolisz delikatniejszy smak róży w akompaniamencie innych owoców.
Pomysłów na kulinarne wykorzystanie róży jest bez liku. Od Twojej pomysłowości zależy, co z niej wyczarujesz.
yola