Jaja - kulinarne metody

Jaja są źródłem prawie wszystkich składników odżywczych. Dobrze uzupełniają i podnoszą wartość odżywczą wielu potraw.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jaja - kulinarne metody
fot. jaja

Jaja, stanowią jeden z cenniejszych artykułów spożywczych. 100g jajka zawiera 72g wody, 12,8g białka, 11,5g tłuszczu i około 0,7g węglowodanów.
Spośród składników mineralnych, jajko zawiera fosfor, wapń oraz żelazo. Ponadto ma wiele witamin, a przede wszystkim witaminę A, D, B2. Należny pamiętać również, że białko jaja kurzego ma wysoką wartość biologiczną. Przyswajalność jajka przez organizm jest bardzo wysoka i wynosi około 95-97%.

Przeciętnie jajko dostarcza około 160 kalorii. Poddane zbyt wysokiej temperaturze, obniżona swoją wartość i staje się gorzej przyswajalne przez organizm.
Jaja przeznaczone na potrawy muszą być świeże. Te nie świeże nie nadają się do spożycia, są szkodliwe dla zdrowia. 
Skorupka jaja świeżego jest gładka i ma jednolitą barwę. Rozbite jajko powinno miło pachnieć, mieć nienaruszoną błonę na żółtku i galaretowate, nie rozlewające się białko.

Z jajek gotowanych w skorupkach otrzymuje się - jajka na twardo, na miękko, jajka na półtwardo.
Z jajek smażonych przyrządza się jajecznice, omlet, jajka sadzone.
Jajka na miękko wkłada się do wrzącej wody i gotuje 3-5 minut.
Jajka na twardo z kolei, gotuje się w zimnej wodzie, przez 10 minut, licząc czas od chwili zagotowania się wody.
Jajka na półtwardo gotuje się jak jajka na twardo z tym, że czas gotowania od chwili zawrzenia wynosi 4 minuty. 
Jaja w koszulkach przyrządza się w następujący sposób: jajka bezpośrednio wybija się do wrzątku, lekko zakwaszonego octem i gotujemy 3-4 minuty.
Jajka sadzone smażymy na na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni.
Jajecznicę przyrządza się z wcześniej rozbitych jajek. Masę jajeczną soli się i wylewa na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, mieszając. 
Omlet sporządza się z jajek dobrze rozmąconych. Można do nich dodać dwie łyżki mąki i zimnej wody. Masę wylewa się na patelnię, na niedużą ilość tłuszczu i podgrzewa, aż do uzyskania galaretowatej powierzchni.
Jajka zapiekane sporządza się w ten następujący sposób; na półmisku żaroodpornym, posmarowanym tłuszczem, układamy - sos, makaron albo ryż, następnie robimy wgłębienie i wbijamy jaja. Całość wstawiamy do gorącego piekarnika. Zapiekamy, do momentu ścięcia się białka.


Dowiedz się jak wykorzystać skorupki od jajka. >>>