Niektóre rodzaje mięs znakomicie smakują w towarzystwie sosów. Pieczony schab, gęś lub kaczka, duszona karkówka lub grillowany filet z kurczaka. Te dania znacznie lepiej smakują, gdy są polane dodatkowo aromatycznym sosem. Przygotowanie dobrego sosu do mięsa nie jest wcale trudne. Szczególnie, że czasem wystarczy wykorzystać sos własny!
Jak zrobić sos z mięsa?
Sos z mięsa jest banalnie prosty do przygotowania. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, by cieszyć się znakomitym sosem.
Jak zrobić sos do wieprzowiny?
Wieprzowinę najczęściej serwuje się w sosie własnym. Jeśli jednak chcemy urozmaicić nieco nasze danie, zawsze możemy sięgnąć po jeden z poniższych wariantów:
Jak zrobić sos do drobiu?
Sos do dań z drobiu (w tym do pieczonej gęsi lub kaczki) przygotowuje się najczęściej na bazie warzyw i owoców. Z jakimi sosami można podawać drób?
Jak zrobić sos z mięsa?
Sos z mięsa jest banalnie prosty do przygotowania. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, by cieszyć się znakomitym sosem.
- Do przygotowania sosu mięsnego będą potrzebne: kawałki wieprzowiny, wołowiny lub drobiu, odrobina wody, cebula, olej, przyprawy (np. sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czerwona papryka). Opcjonalnie: mąka lub inny składnik do zagęszczenia sosów.
- Cebulę należy posiekać na drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany w garnku tłuszcz.
- Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone mięso i obsmażamy z każdej strony.
- Kiedy się przyrumieni – zalewamy całość odrobiną wody i dusimy pod przykryciem.
- Po ok. 15-20 minutach sprawdzamy mięso – jeśli jest miękkie, wyciągamy je.
- Sam sos doprawiamy i smażymy, aby się nieco zredukował.
- W razie potrzeby sos zagęszczamy. Gotowe!
Jak zrobić sos do wieprzowiny?
Wieprzowinę najczęściej serwuje się w sosie własnym. Jeśli jednak chcemy urozmaicić nieco nasze danie, zawsze możemy sięgnąć po jeden z poniższych wariantów:
- Sos grzybowy – można go przyrządzić zarówno na bazie pieczarek, boczniaków, jak i grzybów leśnych – świeżych lub suszonych. Znakomicie komponuje się z pieczeniami nie tylko z wieprzowiny, ale także wołowiny czy dziczyzny.
- Sos śliwkowy – przygotowywany jest na bazie suszonych śliwek, które dusi się z dodatkiem bulionu (lub sosu mięsnego), cebuli i przypraw. Taki sos świetnie pasuje do schabu i żeberek.
- Sos chrzanowy – robi się go ze świeżego chrzanu z dodatkiem śmietany, rosołu i masła. Całość gotuje się kilka minut na małym ogniu.
- Sos musztardowo-miodowy – musztardę gotuje się z odrobiną miodu i przypraw. W sytuacji, gdy sos jest za gęsty, rozrzedza się go przy pomocy bulionu.
Jak zrobić sos do drobiu?
Sos do dań z drobiu (w tym do pieczonej gęsi lub kaczki) przygotowuje się najczęściej na bazie warzyw i owoców. Z jakimi sosami można podawać drób?
- Sos żurawinowy – robi się go na bazie suszonej żurawiny podduszonej w bulionie. Dodatkowo można go osłodzić miodem lub cukrem.
- Sos z suszonych owoców – można tutaj wykorzystać morele, śliwki czy daktyle. Wystarczy je poddusić do miękkości a następnie przetrzeć sos przez gęste sitko.
- Sos warzywny – może być zrobiony na bazie pora, cebuli, marchewki i wielu innych warzyw. Wystarczy je poddusić i przetrzeć.
- Sos serowy – idealnie sprawdza się do roladek drobiowych. Przygotowuje się go na bazie serka topionego, wymieszanego z odrobiną śmietany.