Przez żołądek do kina, cz. III

Tym razem nieco kontrowersyjne filmy o gotowaniu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Przez żołądek do kina, cz. III
Kucharze historii

Zagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć – zaskakujące jak język kuchni przypomina niekiedy określenia z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy ten film.

Tortilla Soup

Jeśli lubicie meksykańskie jedzenie… Komedia romantyczna.

Przepiórki w płatkach róży

Tita pragnie poślubić Pedro. Zakazuje jej tego jednak tradycja, zgodnie z którą jako najmłodsza córka ma obowiązek zajmować się matką. Aby być blisko ukochanej Pedro bierze za żonę starszą siostrę Tity, Rosaurę. Smutek, który dziewczyna odczuwa piekąc weselny tort udziela się wszystkim, którzy go skosztują. Tita odkrywa, że posiada dar przekazywania własnych uczuć poprzez potrawy, które gotuje. (za:stopklatka.pl)

I na koniec film, którego nie polecamy

Wielkie żarcie

Czterech znajomych w średnim wieku: producent telewizyjny Michel, pilot Marcello, sędzia Philippe oraz restaurator i kucharz Ugo, spotykają się w willi na obrzeżach miasta, gdzie wpierw oczekują na dostawę wysublimowanych potraw i wyrobów, z których sami będą przyrządzać własne potrawy. W trakcie ciągłego obżarstwa oglądają zdjęcia erotyczne i opowiadają o swych dokonaniach. Marcello sprowadza na teren willi prostytutki. Z czasem wielkie obżarstwo staje się coraz bardziej hedonistyczne, a główni bohaterowie (poza Marcello, który umiera z przemarznięcia) konają z przejedzenia.