Dlaczego warto pić Rooibos?

Często określany herbatą, nią jednak nie jest. Jakie ma zalety i jak go przyrządzać?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Dlaczego warto pić Rooibos?
Ten napar ziołowy z liści czerwonokrzewu rośnie wyłącznie w Republice Południowej Afryki i ma same plusy.

Nie zawiera kofeiny.
Obniża poziom cukru we krwi.
Nie zawiera kwasu szczawiowego, dlatego jest bezpieczny dla osób mających kamienie nerkowe.
Łagodzi bóle brzucha.
Zwiera dużo przeciwutleniaczy.
Dzięki zawartości fluoru, wapna i manganu chroni przed próchnicą i wzmacnia kości.

Parzenie:

Zalać wrzątkiem.
Parzyć do 5 minut.
Nie warto podawać do rooibosa cukru.
Można dosłodzi miodem.
Dobrze smakuje z wanilią.
Można pić na zimno jak i na gorąco.