Okazało się, że wyjątkowo smaczne, aromatyczne kapary można znaleźć w samej stolicy Włoch, w dodatku najsmaczniejsze z nich rosną przy antycznych zabytkach. Robotnicy, pracujący przy Koloseum wyrywając pędy, które niszczą mury, natrafili na doskonałe ich zdaniem kapary, którymi wypełniają torby i zabierają je do domu.
We Włoszech właśnie rozpoczęły się zbiory kaparów, które potrwają aż do września, kwiat kapara kwitnie tylko przez jeden dzień – od rana do popołudnia. Tego dnia zbiera się też ręcznie jego owoc – najlepiej rano, suchego dnia, a następnie marynuje w oleju, occie lub zalewie solnej.
We Włoszech właśnie rozpoczęły się zbiory kaparów, które potrwają aż do września, kwiat kapara kwitnie tylko przez jeden dzień – od rana do popołudnia. Tego dnia zbiera się też ręcznie jego owoc – najlepiej rano, suchego dnia, a następnie marynuje w oleju, occie lub zalewie solnej.
Babciagramolka