Przyprawy na odporność i przemianę materii

Które przyprawy warto mieć w domu, nie tylko dlatego, że dodają aromatu potrawom? Warto wiedzieć coś więcej na ten temat.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Przyprawy na odporność i przemianę materii
fot. Fotolia

Nie od dziś wiadomo, że natura bogata jest w specyfiki, które wspomagają nasz organizm w walce z chorobami i przyśpieszają metabolizm. Nasze potrawy, to nie tylko produkty, takie jak mięso, chleb, nabiał, owoce i warzywa, lecz w dużej mierze także przyprawy. To dzięki nim, potrawy nabierają wyrazistości i spożywamy je chętniej. Przyprawy, oprócz aromatyzujących właściwości, mają także inne zalety. O czym warto wiedzieć, kupując ulubione przyprawy?

Na specjalną uwagę, niewątpliwie zasługuje chilli, imbir, bazylia, anyż, cynamon i kminek.

Papryczki chilli zdecydowanie przyspieszają metabolizm, wspomagają przemianę materii, oraz rozgrzewają. Ich działanie dokładnie znane jest w krajach takich jak Meksyk, gdzie otyłość to pojęcie praktycznie nie znane. Dzieje się tak dlatego, że w kuchni meksykańskiej, chilli to jedna z głównych przypraw i dodawana jest praktycznie do wszystkiego. Ostatnimi czasy, w Polsce, bardzo popularna stała się dieta, której głównym składnikiem, jest właśnie chilli. Warto także wiedzieć, że ostre przyprawy, poprawiają także ukrwienie. Do przypraw, które wspomagają dbanie o linię, to także anyż, cynamon, pieprz, kminek, imbir i rozmaryn.

Na cały układ pokarmowy i prawidłowe jego funkcjonowanie wpływa majeranek i kminek. Te przyprawy także pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu przyspiesza się metabolizm.

Działanie zdrowotne przypraw, takich jak czosnek, nazywany także naturalnym antybiotykiem, znane jest od stuleci. Ma działanie silnie bakteriobójcze i dlatego tak często jest stosowany w stanach przeziębienia lub grypy.

Przyprawy zatem, są nie tylko praktycznym, ale także pożytecznym dodatkiem. Niech goszczą na naszych stołach jak najczęściej w różnych konfiguracjach, w zupach, sałatkach, sosach, mięsie.

Pomogą nam
w ten sposób, spalić zbędne kalorie, a naszym potrawom dodadzą wyrazistości i charakteru.