Pyszne i zdrowe kiełki

  • 1

Zapewne każdy z nas jadł kiedyś kiełki, np. rzeżuchę na Wielkanoc. Warto je jeść, bo to prawdziwa rewolucyjna bomba witaminowa.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Pyszne i zdrowe kiełki
fot. Fotolia

Najlepiej zadbać o to, by je mieć w doniczce, czy sadzie przez cały rok. Najłatwiej w lecie, ale zimą, w doniczce, czy w specjalnej kiełkownicy, wyrosną i będą cieszyć nasze oko, jak i podniebienie. Można też wyhodować je w pojemniku lub w słoiku. Większość kiełków uprawianych jest w ziemi, natomiast np. rzeżucha jej nie potrzebuje, wystarczy np. woda kosmetyczna.

Kiełki są bardzo zdrowe, posiadają wiele potasu, magnezu, błonnika, żelaza, czy kwasu foliowego. Oprócz tego wzmacniają odporność, a także dodają sił witalnych. Kiełki zawierają też mnóstwo witamin. Oprócz witamin B i C, mamy całą gamę witamin D, E, PP, K. Dodatkowo zawierają dużo cynku, magnezu i selenu. Kiełki regulują trawienie, wzmacniają włosy i paznokcie, a także kości. Obniżają poziom złego cholesterolu, a także chronią przed wolnymi rodnikami.

Kiełki i ich rodzaje
Rozróżnia się wiele rodzajów kiełków:

RZEŻUCHY - bardzo znane i lubiane. Najczęściej stosowane podczas świąt Wielkanocnych. Mają lekko pikantny smak. Idealnie nadają się też do ozdoby jajek, ale na kanapkach, czy surówkach również są świetne.
RZODKIEWKI - fajny dodatek do kanapek i sałatek, którym nadadzą wyrazistości. Kiełki rzodkiewki są dość ostre.
CIECIERZYCA - posiada dużo białka, ma lekko orzechowy smak.
SŁONECZNIK - są większe od kiełków rzeżuchy i rzodkiewki. Mają łagodniejszy smak. Pięknie przyozdabiają dania. Bardzo smaczne jako dodatek do sałatek.
SOCZEWICA - troszeczkę mączna, ma delikatny smak.

Warto stosować kiełki. Choć są małe, mają prawdziwe pokłady witamin. A sezon na nie nadchodzi.

Zastosowanie dla kiełków znajdziecie TUTAJ. >>>