Najlepiej zadbać o to, by je mieć w doniczce, czy sadzie przez cały rok. Najłatwiej w lecie, ale zimą, w doniczce, czy w specjalnej kiełkownicy, wyrosną i będą cieszyć nasze oko, jak i podniebienie. Można też wyhodować je w pojemniku lub w słoiku. Większość kiełków uprawianych jest w ziemi, natomiast np. rzeżucha jej nie potrzebuje, wystarczy np. woda kosmetyczna.
Kiełki i ich rodzaje
Rozróżnia się wiele rodzajów kiełków:
RZEŻUCHY - bardzo znane i lubiane. Najczęściej stosowane podczas świąt Wielkanocnych. Mają lekko pikantny smak. Idealnie nadają się też do ozdoby jajek, ale na kanapkach, czy surówkach również są świetne.
RZODKIEWKI - fajny dodatek do kanapek i sałatek, którym nadadzą wyrazistości. Kiełki rzodkiewki są dość ostre.
CIECIERZYCA - posiada dużo białka, ma lekko orzechowy smak.
SŁONECZNIK - są większe od kiełków rzeżuchy i rzodkiewki. Mają łagodniejszy smak. Pięknie przyozdabiają dania. Bardzo smaczne jako dodatek do sałatek.
SOCZEWICA - troszeczkę mączna, ma delikatny smak.
Warto stosować kiełki. Choć są małe, mają prawdziwe pokłady witamin. A sezon na nie nadchodzi.
Zastosowanie dla kiełków znajdziecie TUTAJ. >>>
LauraLaura