Serniki są powszechnie znanymi i lubianymi ciastami. Przepisów na to pyszne ciasto są tysiące.
Zasady dotyczące pieczenia serników są jednak takie same. Pamiętajmy, aby:
*nie ubijać zbyt długo masy serowej. Im mniej masa będzie napowietrzona, tym mniej opadnie,
*nie stosować do wypieku termoobiegu,
*upieczony i wystudzony sernik włożyć na noc do lodówki,
* serniki zawierające mąkę pszenną albo ziemniaczaną piec w umiarkowanej temperaturze,
*do sernika używać najlepiej sera w kostkach,
*po upieczeniu sernik pozostawić jeszcze na godzinę w wyłączonym już piekarniku,
*ser do sernika miał pokojową temperaturę.
Zasady dotyczące pieczenia serników są jednak takie same. Pamiętajmy, aby:
*nie ubijać zbyt długo masy serowej. Im mniej masa będzie napowietrzona, tym mniej opadnie,
*nie stosować do wypieku termoobiegu,
*upieczony i wystudzony sernik włożyć na noc do lodówki,
* serniki zawierające mąkę pszenną albo ziemniaczaną piec w umiarkowanej temperaturze,
*do sernika używać najlepiej sera w kostkach,
*po upieczeniu sernik pozostawić jeszcze na godzinę w wyłączonym już piekarniku,
*ser do sernika miał pokojową temperaturę.