Pascha – niezastąpiona na Wielkanoc

  • 2

Wielkanoc już niebawem, na naszych stołach nie może zabraknąć więc deserów w postaci mazurków, babek, keksów i oczywiście tradycyjnej paschy. Macie przepis na ten przysmak? Poniżej znajdziecie wskazówki jak go przygotować!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Pascha – niezastąpiona na Wielkanoc
fot. Fotolia
CO TO JEST PASCHA?

Wielkanocna pascha to deser wywodzący się z terenów Rosji i Ukrainy, gdzie przygotowywany jest w okresie świąt Wielkiej Nocy. Ta regionalna potrawa przyrządzana jest z wiejskiego twarogu, słodkiej śmietany, jajek, cukru, wanilii i różnorodnych bakalii. Składniki te symbolizować mają wiosenne odrodzenie się przyrody, a także bogactwo i dobrobyt.

Pochodząca ze wschodu pascha znana jest także w Polsce, zwłaszcza wśród rodzin wywodzących się z Kresów Wschodnich. Przygotowuje się ja w okrągłych tortownicach lub miskach w postaci ściętej piramidki (taki kształt deseru symbolizować ma Grób Chrystusa) ozdobionej często rodzynkami, migdałami i skórką pomarańczową.

Pascha Wielkanocna pascha

Zdjęcia: Fotolia

Pod nazwą naszego deseru kryją się także inne ludowe potrawy podawane w okresie Wielkanocy i są to różnego rodzaju wypieki, słodki chleb, a nawet zbożowa polewka!

JAK ZROBIĆ PASCHĘ?

Wielkanocną paschę przyrządzić można na wiele sposobów. Zwykle robi się ją za pomocą swojskiego sera twarogowego lub sera zakupionego w sklepie, zmielonego kilkakrotnie na gładką masę z żółtkami jaj i wybranymi przez siebie dodatkami.

Deserowa pascha to przysmak, który śmiało przygotować możemy na dwa sposoby: na zimno i na gorąco. W pierwszym przypadku paschę przyrządza się z twarogu ucieranego z dodatkami — śmietaną, masłem, żółtkiem i cukrem. W drugim wykorzystuje się kwaśne mleko, które w trakcie gotowania ścina się, tworząc delikatny twarożek. Wyrób ten wzbogaca się miodem oraz słodką śmietanką!

Niezależnie od sposobu przygotowywania paschy, niezastąpionym jej elementem są też przyprawy i dodatki wzbogacające deser o aromat i smak! Mogą służyć temu: wanilia, kardamon, goździki, a także przeciery owocowe, kandyzowane owoce i nierzadko też czekolada bądź marmolada!

Pascha
Zdjęcie: Fotolia

JAK UFORMOWAĆ PASCHĘ?

Pascha to przysmak, który poza wspaniałym smakiem charakteryzuje się również ciekawym wyglądem. Do formowania, a zarazem odsączania masy serowej wzbogaconej o dodatki służy tradycyjna pasocznica - rozkładane, zrobione z drewna deski tworzące kształt piramidy. Formy te bywają we wnętrzu zdobione negatywową dekoracją, która następnie stroi powstały deser.
 
Jeśli nie mamy dostępu do takiego sprzętu, wykorzystać możemy zwykłą doniczkę z otworem na dnie, wyłożoną czystym bawełnianym materiałem. Doskonale spisze się także foremka na babkę czy sitko, które pozwoli odsączyć nadmiar płynu, a jednocześnie uformuje deser!

Po odsączeniu z nadmiaru serwatki, masę serową dekoruje się orzechami, migdałami czy innymi bakaliami, a następnie przechowuje w chłodnym i suchym miejscu. Jeśli pascha przyrządzana jest na zimno jest mniej trwała, zaś ta robiona  na gorąco wytrzymać może nawet tydzień!

PRZEPISY NA PASCHĘ

Święta wielkanocne to czas, który spędzamy w gronie bliskich i znajomych. Okres ten to również fantastyczny moment by podać na stół coś naprawdę pysznego. Naszym zdaniem idealnym smakołykiem będzie tradycyjna pascha, którą przygotować można w najróżniejszy sposób!

Serdecznie zachęcamy do skosztowania oryginalnej, czekoladowo – śmietankowej paschy podanej z białą czekoladą i deserowymi jajeczkami oraz wielkanocnej paschy z bakaliami i kandyzowanymi owocami, która nie tylko pysznie smakuje, ale również wspaniale dekoruje stół!

Czekoladowo-śmietankowa pascha
Zdjęcie: Fotolia

Wasze menu na zbliżające się święta dopięte jest już na ostatni guzik? Jeśli nie, zachęcamy do inspirowania się naszymi recepturami i eksperymentowania z nimi. Pamiętajcie również, że każdy dodany przez Was przepis otrzymuje wirtualne wymienne na nagrody. Zapraszamy!