Składniki:
- ok. 800 g cielęciny
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- łyżka miodu
- sok z 1 pomarańczy
- sól
- pieprz
- klarowane masło
- 4 łyżki śmietany 30%
- mleko
- garść pistacji
- garść startego parmezanu
- filety z 1 pomarańczy lub cząstki z 2 mandarynek
Sałatka:
- ok. 250 g pomidorów koktajlowych
- garść podprażonych pestek dyni
- 1łyżka ocetu balsamicznego
- 2 łyżki soku z porzeczek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cielęcinę myjemy, osuszamy, kroimy w zgrabne kawałki. Łączymy ocet balsamiczny, sok z pomarańczy, olej, miód, sól i pieprz. Taką marynatą zalewamy cielęcinę i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki.
2. Mięso lekko osuszamy z nadmiaru marynaty i obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Marynatę przelewamy na patelnię, dusimy w niej mięso do miękkości, podlewając od czasu do czasu odrobiną mleka. Pod koniec duszenia do sosu dodajemy śmietankę i dużą łyżkę masła.
3. Na talerz wykładamy cielęcinę, polewamy ją sosem i posypujemy kruszonką pistacjowo-parmezanową (krótko blendujemy pistacje razem z parmezanem). Zdobimy filetami z pomarańczy lub cząstkami mandarynek. Sos możemy też podać osobno w sosjerce.
4. Podajemy z sałatką z pomidorków. Pomidorki kroimy na pół. Chwilkę podgrzewamy na patelni, na której dusiliśmy cielęcinę. Łączymy składniki sosu: ocet balsamiczny, olej, sok z porzeczek, sól i pieprz. Dressingiem polewamy pomidorki jeszcze na patelni, chwilę smażymy na dość dużym ogniu, aby dressing lekko zgęstniał. Przekładamy do miseczek. Posypujemy pestkami dyni. Podajemy od razu jako dodatek do cielęciny.
Autorem przepisu jest: Ewa
Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym >>>
Zobacz poprzednie Wydanie Specjalne >>>
- ok. 800 g cielęciny
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- łyżka miodu
- sok z 1 pomarańczy
- sól
- pieprz
- klarowane masło
- 4 łyżki śmietany 30%
- mleko
- garść pistacji
- garść startego parmezanu
- filety z 1 pomarańczy lub cząstki z 2 mandarynek
Sałatka:
- ok. 250 g pomidorów koktajlowych
- garść podprażonych pestek dyni
- 1łyżka ocetu balsamicznego
- 2 łyżki soku z porzeczek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cielęcinę myjemy, osuszamy, kroimy w zgrabne kawałki. Łączymy ocet balsamiczny, sok z pomarańczy, olej, miód, sól i pieprz. Taką marynatą zalewamy cielęcinę i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki.
2. Mięso lekko osuszamy z nadmiaru marynaty i obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Marynatę przelewamy na patelnię, dusimy w niej mięso do miękkości, podlewając od czasu do czasu odrobiną mleka. Pod koniec duszenia do sosu dodajemy śmietankę i dużą łyżkę masła.
3. Na talerz wykładamy cielęcinę, polewamy ją sosem i posypujemy kruszonką pistacjowo-parmezanową (krótko blendujemy pistacje razem z parmezanem). Zdobimy filetami z pomarańczy lub cząstkami mandarynek. Sos możemy też podać osobno w sosjerce.
4. Podajemy z sałatką z pomidorków. Pomidorki kroimy na pół. Chwilkę podgrzewamy na patelni, na której dusiliśmy cielęcinę. Łączymy składniki sosu: ocet balsamiczny, olej, sok z porzeczek, sól i pieprz. Dressingiem polewamy pomidorki jeszcze na patelni, chwilę smażymy na dość dużym ogniu, aby dressing lekko zgęstniał. Przekładamy do miseczek. Posypujemy pestkami dyni. Podajemy od razu jako dodatek do cielęciny.
Autorem przepisu jest: Ewa
Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym >>>
Zobacz poprzednie Wydanie Specjalne >>>