28 - 29 maja 2011 w Żywcu odbyła się impreza Oscypek Fest. Jest to góralskie święto sera, którego tradycja nie jest jeszcze dobrze znana.
Co roku podczas tej imprezy bity jest rekord Guinnessa w produkcji największego oscypka na świecie. Tym razem również udało się pobić wcześniejszy rekord. W trakcie tak zwanego procesu "pucenia" oscypka zużyto około 100 litrów owczego mleka i ponad 80 litrów mleka krowiego. Powstał ser ważący 18 kilogramów i mający 70 centymetrów długości. Do jego wytworzenia został zbudowany tradycyjny, góralski szałas oraz wyrzeźbiono z drewna specjalna forma. Dzięki niej oscypek przybrał kształt podwójnego stożka.
Celem tej imprezy jest kultywowanie tradycyjnego sposobu wytwarzania góralskich serów oraz promowanie regionalnej kultury żywieckiej.
Warto dodać, że rokrocznie mega ser sprzedawany jest na charytatywnej licytacji podczas finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.