Restauracja SHODAN w Mikołowie

  • 9

SHODAN to mieszcząca się w Mikołowie restauracja, w której kuchnia dalekowschodnia z Wietnamu, Chin, Japonii oparta jest na najlepszej i najstarszej tradycji tych krajów...

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Restauracja SHODAN w Mikołowie

Mikołów to 40 tysięczne miasto o ponad 750-letniej historii, oddalone ok. 12 km od Katowic przy trasie E16.w kierunku na Wisłę, Chcąc po drodze wpaść na coś dobrego do zjedzenia, czy będąc gościem czy mieszkańcem, trzeba koniecznie wstąpić i…zostać w niewielkiej restauracji SHODAN, mieszczącej się w centrum miasta przy ul. Pszczyńskiej 6.

SHODAN to miejsce, w którym kuchnia dalekowschodnia z Wietnamu, Chin, Japonii oparta jest na najlepszej i najstarszej tradycji tych krajów, stąd przepisy, wg których zostało opracowane menu, są też bardzo stare, tradycyjne i nie mają nic wspólnego z tzw. kuchnią chińską, serwowaną w wielu lokalach w Polsce czy w Europie. To dlatego, że, aby zasmakować w różnych potrawach, trzeba obok samego ducha żołądka, a może przede wszystkim trzeba zrozumieć kuchnię i pokochać, w każdym razie nie przejść obok niej obojętnie.
Co więc jest godne polecenia, smakowite, nęcące i ciekawe w menu podawanym gościom? Przede wszystkim dania charakterystyczne dla regionu, z którego pochodzą oraz typowe dla pór roku, które mają ogromne znaczenie w chińskiej kuchni. Z tych pierwszych SHODAN poleca:

  • Kaczkę po Tonkińsku w czerwonej panierce, bardzo chrupiącą
  • pikantne danie z regionu Syczuan,serwowane na stole cesarza Chin
  • TERIYAKI czyli kurczaka , podawanego w słodkiej glazurze sojowo-miodowej otoczce,japońską potrawę o wręcz niepowtarzalnym smaku
  • Ryż żółty z jajkiem, cebulką dymką - kultowe danie podawane w wagonach Kolei Transsyberyjskiej
Z tych drugich są polecane:
  • na lato delikatne dania makaronowe i ryż z warzywami
  • na jesień zupa z wołowiną o rosnącej ostrości oraz dania z dodatkiem imbiru, ktory rozgrzewa, wzmacnia, a ponadto jest afrodyzjakiem oraz pierożki WONTONna zimę
  • w Nowy Rok ryby (yi-symbol obfitości) oraz kury (ji-symbol pomyślności)
  • na wiosnę - sajgonki (mięso i świeże jarzyny) oraz ciepła sałatka z kurczaka.
Lokal posiada 36 miejsc w dwóch salkach a wnętrze utrzymane w duchu azjatyckim, gdzie dominuje czerwień w odcieniu bordowym, biel, maty, lampki, motywy oraz zdjęcia z Chin, JaponiiKlimat przyjemny, z jednej strony prostota, a z drugiej właśnie też dzięki temu łatwiej zanurzyć sięw rozsmakowaniu niebanalnych dań, choćby najprostszych czy wyszukanych,jednak oddających wszystko to, co najciekawsze w kuchni Syczuanu, Kantonu, Huananu,Guangdongu, Pekinu, Yunnanu i innych prowincji Chin, a także innych krajów Dalekiego Wschodu.

Szkolenia przekazu tej kuchni podjął się sam mistrz-nauczyciel, jeden z największych promotorów kuchni orientalnej w Polsce, przy tym bodaj najlepszy tzw. "suszak", czyli znawca sushi, tradycyjnej kuchni japońskiej, sam Paweł Albrzykowski,autor książek o Chinach i Japonii wydanych przez wydawnictwo Pascal.

Restauracja jest czynna codziennie w godz. 11 - 23

Tosiek17

Laureat konkursu Książka za opis restauracji