Mikołów to 40 tysięczne miasto o ponad 750-letniej historii, oddalone ok. 12 km od Katowic przy trasie E16.w kierunku na Wisłę, Chcąc po drodze wpaść na coś dobrego do zjedzenia, czy będąc gościem czy mieszkańcem, trzeba koniecznie wstąpić i…zostać w niewielkiej restauracji SHODAN, mieszczącej się w centrum miasta przy ul. Pszczyńskiej 6.
Co więc jest godne polecenia, smakowite, nęcące i ciekawe w menu podawanym gościom? Przede wszystkim dania charakterystyczne dla regionu, z którego pochodzą oraz typowe dla pór roku, które mają ogromne znaczenie w chińskiej kuchni. Z tych pierwszych SHODAN poleca:
- Kaczkę po Tonkińsku w czerwonej panierce, bardzo chrupiącą
- pikantne danie z regionu Syczuan,serwowane na stole cesarza Chin
- TERIYAKI czyli kurczaka , podawanego w słodkiej glazurze sojowo-miodowej otoczce,japońską potrawę o wręcz niepowtarzalnym smaku
- Ryż żółty z jajkiem, cebulką dymką - kultowe danie podawane w wagonach Kolei Transsyberyjskiej
- na lato delikatne dania makaronowe i ryż z warzywami
- na jesień zupa z wołowiną o rosnącej ostrości oraz dania z dodatkiem imbiru, ktory rozgrzewa, wzmacnia, a ponadto jest afrodyzjakiem oraz pierożki WONTONna zimę
- w Nowy Rok ryby (yi-symbol obfitości) oraz kury (ji-symbol pomyślności)
- na wiosnę - sajgonki (mięso i świeże jarzyny) oraz ciepła sałatka z kurczaka.
Szkolenia przekazu tej kuchni podjął się sam mistrz-nauczyciel, jeden z największych promotorów kuchni orientalnej w Polsce, przy tym bodaj najlepszy tzw. "suszak", czyli znawca sushi, tradycyjnej kuchni japońskiej, sam Paweł Albrzykowski,autor książek o Chinach i Japonii wydanych przez wydawnictwo Pascal.
Restauracja jest czynna codziennie w godz. 11 - 23
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość