Rodzaje i zastosowanie tofu naturalnego

  • 2

Większość ludzi tofu kojarzy z dietą wegetariańską. Co prawda, tofu jest nieodłącznym składnikiem kuchni wegetariańskiej, ale możliwości jego wykorzystania w kuchni są szersze.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rodzaje i zastosowanie tofu naturalnego
A zaczęło się…

w Chinach, gdzie ok. 2000 lat temu wynaleziono tofu.  Od tamtego czasu z jego wyjątkowym smakiem i bogactwem możliwości wykorzystania w codziennym żywieniu, zdążyli zapoznać się ludzie na całym świecie. Tofu to nie tylko egzotyczne smaki i wymyślne potrawy, ale też dania z kuchni europejskiej (w tym polskiej), w których tofu znakomicie się sprawdza.

Samo zdrowie

Pomijając walory smakowe, tofu to prawdziwa skarbnica wapnia, roślinnych fitohormonów, witamin i substancji zapobiegających chorobom cywilizacyjnym, a przy tym produkt niskokaloryczny.

Co to takiego?

Tofu, nazywane często serkiem sojowym, powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego. Istnieją dwa podstawowe rodzaje tofu: naturalne i jedwabiste, które z kolei charakteryzują się różnym stopniem twardości.

Na naszym rynku dostępnych jest wiele rodzajów tofu naturalnego, min.: 

Tofu Tradycyjne NATURALNE

Jest czyste i delikatne. Znakomicie sprawdza się zarówno jako składnik dań gorących jak i podstawa deserów i wypieków.

Tofu Tradycyjne WĘDZONE

Lekko słone, naturalnie wędzone tofu, stanowi doskonały składnik dań obiadowych i wykwintnych kolacji. Może być również grillowane, zapiekane lub stanowić podstawę farszu.

Tofu Tradycyjne MARYNOWANE

Tofu zanurzone w marynacie z sosu sojowego jest niezastąpionym składnikiem sałatek, przystawek, a nawet tart i zapiekanek.

Źródło: materiały prasowe Polsoja.