A zaczęło się…
w Chinach, gdzie ok. 2000 lat temu wynaleziono tofu. Od tamtego czasu z jego wyjątkowym smakiem i bogactwem możliwości wykorzystania w codziennym żywieniu, zdążyli zapoznać się ludzie na całym świecie. Tofu to nie tylko egzotyczne smaki i wymyślne potrawy, ale też dania z kuchni europejskiej (w tym polskiej), w których tofu znakomicie się sprawdza.
Samo zdrowie
Pomijając walory smakowe, tofu to prawdziwa skarbnica wapnia, roślinnych fitohormonów, witamin i substancji zapobiegających chorobom cywilizacyjnym, a przy tym produkt niskokaloryczny.
Co to takiego?
Tofu, nazywane często serkiem sojowym, powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego. Istnieją dwa podstawowe rodzaje tofu: naturalne i jedwabiste, które z kolei charakteryzują się różnym stopniem twardości.
Na naszym rynku dostępnych jest wiele rodzajów tofu naturalnego, min.:
Tofu Tradycyjne NATURALNE
Jest czyste i delikatne. Znakomicie sprawdza się zarówno jako składnik dań gorących jak i podstawa deserów i wypieków.
Tofu Tradycyjne WĘDZONE
Lekko słone, naturalnie wędzone tofu, stanowi doskonały składnik dań obiadowych i wykwintnych kolacji. Może być również grillowane, zapiekane lub stanowić podstawę farszu.
Tofu Tradycyjne MARYNOWANE
Tofu zanurzone w marynacie z sosu sojowego jest niezastąpionym składnikiem sałatek, przystawek, a nawet tart i zapiekanek.
Źródło: materiały prasowe Polsoja.
w Chinach, gdzie ok. 2000 lat temu wynaleziono tofu. Od tamtego czasu z jego wyjątkowym smakiem i bogactwem możliwości wykorzystania w codziennym żywieniu, zdążyli zapoznać się ludzie na całym świecie. Tofu to nie tylko egzotyczne smaki i wymyślne potrawy, ale też dania z kuchni europejskiej (w tym polskiej), w których tofu znakomicie się sprawdza.
Samo zdrowie
Pomijając walory smakowe, tofu to prawdziwa skarbnica wapnia, roślinnych fitohormonów, witamin i substancji zapobiegających chorobom cywilizacyjnym, a przy tym produkt niskokaloryczny.
Co to takiego?
Tofu, nazywane często serkiem sojowym, powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego. Istnieją dwa podstawowe rodzaje tofu: naturalne i jedwabiste, które z kolei charakteryzują się różnym stopniem twardości.
Na naszym rynku dostępnych jest wiele rodzajów tofu naturalnego, min.:
Tofu Tradycyjne NATURALNE
Jest czyste i delikatne. Znakomicie sprawdza się zarówno jako składnik dań gorących jak i podstawa deserów i wypieków.
Tofu Tradycyjne WĘDZONE
Lekko słone, naturalnie wędzone tofu, stanowi doskonały składnik dań obiadowych i wykwintnych kolacji. Może być również grillowane, zapiekane lub stanowić podstawę farszu.
Tofu Tradycyjne MARYNOWANE
Tofu zanurzone w marynacie z sosu sojowego jest niezastąpionym składnikiem sałatek, przystawek, a nawet tart i zapiekanek.
Źródło: materiały prasowe Polsoja.
Ankha
kukielka