Wanilia czy wanilina?

Stosujesz cukier waniliowy czy wanilinowy? To nie literówka na opakowaniu, lecz subtelna różnica w nazwie. Dowiedz się, na czym ona polega i który produkt jest dla Ciebie zdrowszy.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Wanilia czy wanilina?
fot. Fotolia

Cukier waniliowy czy też wanilinowy, jest bardzo popularny w kuchni. Stosuje się go na szeroką skalę w różnego rodzaju słodkościach, daje niezastąpiony posmak wielu ciastom, deserom, dodaje się go do naleśników, lodów, kopytek na słodko. Takich przysmaków można wymieniać bez liku, lecz w czym jest rzecz?

Wszystko opiera się na tej subtelnej różnicy w nazwie - dziś w sklepach bardzo rzadko można spotkać prawdziwy cukier waniliowy; najczęściej - i to nieświadomie - kupujemy cukier wanilinowy. Poza tą niezauważalną, w nazwie, różnica jest ogromna!

Prawdziwa wanilia to owoc pnącza z rodziny storczykowatych, występujący w formie lasek. Oczywiście, obecnie świadomość konsumentów jest coraz wyższa, dlatego producenci oferują także cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii, jednakże opakowanie o gramaturze 10 gram kosztuje w granicach 3 zł, co daje około 300 zł za 1 kilogram cukru! Dla porównania, cukier wanilinowy kosztuje około 60 groszy za 15 gramów, czyli 1 kilogram kosztuje około 40 zł.

No dobrze, ale czym w takim razie jest ta wanilina? Istnieje taka teoria, dość mocno popularyzowana w Internecie, że jest to związek chemiczny wyizolowany przez japońskich naukowców z odchodów bydła hodowlanego.

Rzeczywiście, jest taka metoda, niemniej jednak wanilinę do celów spożywczych i kosmetycznych uzyskuje się w inny sposób. Jest to związek chemiczny, pozyskiwany zarówno w sposób naturalny jak i poprzez syntezę chemiczną.

W popularnym cukrze wanilinowym najczęściej znajduje się wanilina pozyskiwana w sposób chemiczny. Co ważne, wanilina należy do substancji zarejestrowanych w rejestrze NIH, czyli niebezpiecznych związków chemicznych i może wywoływać wiele problemów skórnych, takich jak zapalenia, problemy z pigmentacją i egzemę.

Jak widać, cukier wanilinowy ma niewiele wspólnego ze swoją nazwą. Laska prawdziwej wanilii kosztuje około 5 zł. Wystarczy, że zwykły cukier przesypiemy do szczelnego pojemnika, wydrążymy laskę wanilii i energicznie wymieszamy. Aromat będzie intensywny a my na cukier waniliowy z prawdziwego zdarzenia wydamy nie więcej niż 15 złotych za 0,5kg.

Co wanilia ma wspólnego z Kamasutrą? Sprawdź!