Krupy – to kasze o ziarnach zbliżonych kształtem i wielkością do ziaren zbóż, z których się je otrzymuje. Ponieważ są jedynie obłuszczone (czasem polerowane), zawierają wszystkie cenne wartości odżywcze. Dostarczają organizmowi więcej energii niż inne rodzaje kasz. Najpopularniejszym typem kaszy krupy jest pęczak. Oprócz tego do krup zalicza się też kaszę gryczaną i jaglaną.
Kasze łamane – otrzymuje się je łamiąc (lub tnąc) obłuskane ziarno. Zachowują większość wartości odżywczych. Zalicza się do nich m.in. kaszę krakowską.
Kasze drobne – powstają w wyniku polerowania i obłuszczenia uprzednio połamanych ziaren, przez co tracą część wartości odżywczych i energetycznych. Do drobnych kasz zalicza się kuskus i kaszę mannę.
Kasze łamane – otrzymuje się je łamiąc (lub tnąc) obłuskane ziarno. Zachowują większość wartości odżywczych. Zalicza się do nich m.in. kaszę krakowską.
Kasze drobne – powstają w wyniku polerowania i obłuszczenia uprzednio połamanych ziaren, przez co tracą część wartości odżywczych i energetycznych. Do drobnych kasz zalicza się kuskus i kaszę mannę.