Jak gotować dziki ryż?

Dziki ryż gotuje się we wrzątku około 35-40 minut. Jest to najzdrowsza dostępna na rynku odmiana ryżu. Ma niski indeks glikemiczny i mniej kalorii niż brązowy ryż.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak gotować dziki ryż?
fot. Fotolia
Dziki ryż pochodzi z Ameryki Północnej. Ma bardzo intensywny i specyficzny smak. Podaje się go jako dodatek do dań, ale też jako podstawę posiłku. Można go mieszać np. z białym ryżem, aby otrzymać nowe połączenie smakowe.

Najlepiej wybierać produkt niepakowany w torebki, ponieważ dzięki temu ugotowanie ryżu na sypko staje się dużo łatwiejsze. Ziarenka ryżu kupowanego w woreczkach częściej sklejają się w trakcie gotowania.

Właściwości dzikiego ryżu

Dziki ryż zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka. Ma w swoim składzie witaminy B1, B2, B3 i B6 oraz kwas foliowy. Zawiera magnez, żelazo, fosfor i cynk. Ma mniej węglowodanów i więcej białka, błonnika, miedzi i żelaza niż brązowy ryż.

Sposób przygotowania dzikiego ryżu

Dziki ryż przygotowuje się w następujący sposób:
  • Dokładnie opłucz ryż, np. na sitku. Wsyp go do garnka.
  • Zalej ryż wrzątkiem i zagotuj.
  • Posól.
  • Zmniejsz gaz pod garnkiem z ryżem.
  • Przykryj garnek pokrywką.
  • Ryż gotuje się 35-40 minut. Dzikiego ryżu nie trzeba mieszać w trakcie gotowania. Wchłonie on całą wodę.
  • Po ugotowaniu odstaw garnek z ryżem do odparowania. Nie odkrywaj go. Możesz też zawinąć garnek w ręcznik bądź wstawić do nagrzanego do 100°C piekarnika na 15 minut.

Dziki ryż możesz też wymieszać z białym. Ugotuj je osobno, bo woda z dzikiego ryżu zabrudzi białe ziarenka. Taka mieszanka dwóch rodzajów ryżu będzie przypominać cętki.