Dziki ryż pochodzi z Ameryki Północnej. Ma bardzo intensywny i specyficzny smak. Podaje się go jako dodatek do dań, ale też jako podstawę posiłku. Można go mieszać np. z białym ryżem, aby otrzymać nowe połączenie smakowe.
Najlepiej wybierać produkt niepakowany w torebki, ponieważ dzięki temu ugotowanie ryżu na sypko staje się dużo łatwiejsze. Ziarenka ryżu kupowanego w woreczkach częściej sklejają się w trakcie gotowania.
Właściwości dzikiego ryżu
Dziki ryż zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka. Ma w swoim składzie witaminy B1, B2, B3 i B6 oraz kwas foliowy. Zawiera magnez, żelazo, fosfor i cynk. Ma mniej węglowodanów i więcej białka, błonnika, miedzi i żelaza niż brązowy ryż.
Sposób przygotowania dzikiego ryżu
Dziki ryż przygotowuje się w następujący sposób:
Dziki ryż możesz też wymieszać z białym. Ugotuj je osobno, bo woda z dzikiego ryżu zabrudzi białe ziarenka. Taka mieszanka dwóch rodzajów ryżu będzie przypominać cętki.
Najlepiej wybierać produkt niepakowany w torebki, ponieważ dzięki temu ugotowanie ryżu na sypko staje się dużo łatwiejsze. Ziarenka ryżu kupowanego w woreczkach częściej sklejają się w trakcie gotowania.
Właściwości dzikiego ryżu
Dziki ryż zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka. Ma w swoim składzie witaminy B1, B2, B3 i B6 oraz kwas foliowy. Zawiera magnez, żelazo, fosfor i cynk. Ma mniej węglowodanów i więcej białka, błonnika, miedzi i żelaza niż brązowy ryż.
Sposób przygotowania dzikiego ryżu
Dziki ryż przygotowuje się w następujący sposób:
- Dokładnie opłucz ryż, np. na sitku. Wsyp go do garnka.
- Zalej ryż wrzątkiem i zagotuj.
- Posól.
- Zmniejsz gaz pod garnkiem z ryżem.
- Przykryj garnek pokrywką.
- Ryż gotuje się 35-40 minut. Dzikiego ryżu nie trzeba mieszać w trakcie gotowania. Wchłonie on całą wodę.
- Po ugotowaniu odstaw garnek z ryżem do odparowania. Nie odkrywaj go. Możesz też zawinąć garnek w ręcznik bądź wstawić do nagrzanego do 100°C piekarnika na 15 minut.
Dziki ryż możesz też wymieszać z białym. Ugotuj je osobno, bo woda z dzikiego ryżu zabrudzi białe ziarenka. Taka mieszanka dwóch rodzajów ryżu będzie przypominać cętki.