Faworek, czyli wstążka
Nazwa faworki wywodzi się z francuskiego słowa określającego wstążkę, którą rzeczywiście dobry faworek przypomina. Jak to często bywa z najlepszymi rzeczami, powstanie faworków zawdzięczamy przypadkowi i niezdarnemu pomocnikowi cukiernika.
Czeladnik ów miał przez zupełny przypadek strącić do gara z gorącym olejem wstążkę ciasta przygotowanego do wyrobu pączków.
Zanim ciasto wyjęto zdążyło ukształtować się w smaczną wstążkę. Smaczną, ale ciężką – przy wyrobie faworków najpierw używano ciasta na pączki, próbowano też ciasta lanego, biszkoptowego, aż w końcu uznano, że najlepsze – najbardziej kruche i lekkie powstają z ciasta zbijanego.
Ciasto zbijane otrzymujemy z odpowiedniego połączenia mąki, jaj, cukru i tłuszczu. Kluczem do najlepszego ciasta jest duża zawartość żółtek, które gwarantują dużą kruchość faworków, a także dodatek alkoholu – dzięki niemu faworki nie wchłaniają wiele tłuszczu i wzrastają podczas smażenia.
Gotowe ciasto zbija się wałkiem, tak aby otrzymać jednolitą strukturę z pęcherzykami powietrza, które zapewniają faworkom najważniejsze - lekkość.
Książka kucharska - pączki, chrusty, oponki >>>
Faworkowanie na gotujmy
Spośród przepisów na gotujmy również znajdziemy faworki z najróżniejszych ciast.
Klasyczne faworki na cieście zbijanym z rumem zrobiła Ilonar2301, Pyza swoje ze spirytusem smaży na smalcu.
Bunia robi faworki z ciasta francuskiego, a Halina07 - z ciasta drożdżowego.
Agiatis swój chrust robi z ciasta lanego, dla porównania MonikaT83 zrobiła lane chruściki.
Nie tylko faworki - tutaj znajdziecie też inne pyszne słodkości na karnawał i Tłusty Czwartek >>>
Nazwa faworki wywodzi się z francuskiego słowa określającego wstążkę, którą rzeczywiście dobry faworek przypomina. Jak to często bywa z najlepszymi rzeczami, powstanie faworków zawdzięczamy przypadkowi i niezdarnemu pomocnikowi cukiernika.
Czeladnik ów miał przez zupełny przypadek strącić do gara z gorącym olejem wstążkę ciasta przygotowanego do wyrobu pączków.
Zanim ciasto wyjęto zdążyło ukształtować się w smaczną wstążkę. Smaczną, ale ciężką – przy wyrobie faworków najpierw używano ciasta na pączki, próbowano też ciasta lanego, biszkoptowego, aż w końcu uznano, że najlepsze – najbardziej kruche i lekkie powstają z ciasta zbijanego.
Ciasto zbijane otrzymujemy z odpowiedniego połączenia mąki, jaj, cukru i tłuszczu. Kluczem do najlepszego ciasta jest duża zawartość żółtek, które gwarantują dużą kruchość faworków, a także dodatek alkoholu – dzięki niemu faworki nie wchłaniają wiele tłuszczu i wzrastają podczas smażenia.
Gotowe ciasto zbija się wałkiem, tak aby otrzymać jednolitą strukturę z pęcherzykami powietrza, które zapewniają faworkom najważniejsze - lekkość.
Książka kucharska - pączki, chrusty, oponki >>>
Faworkowanie na gotujmy
Spośród przepisów na gotujmy również znajdziemy faworki z najróżniejszych ciast.
Klasyczne faworki na cieście zbijanym z rumem zrobiła Ilonar2301, Pyza swoje ze spirytusem smaży na smalcu.
Bunia robi faworki z ciasta francuskiego, a Halina07 - z ciasta drożdżowego.
Agiatis swój chrust robi z ciasta lanego, dla porównania MonikaT83 zrobiła lane chruściki.
Nie tylko faworki - tutaj znajdziecie też inne pyszne słodkości na karnawał i Tłusty Czwartek >>>
Ilonar2301
zozolek