ZALETY ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
Owoce i nasiona roślin strączkowych, są po zbożach drugim pod względem ważności źródłem pożywienia roślinnego dla ludzi. Są bardzo zdrowe i warto, aby znalazły się w naszym codziennym menu. Zawierają całe mnóstwo witamin (głównie grupy B), soli mineralnych, błonnika.
Wegetarianom nasiona roślin strączkowych dostarczają aminokwasów oraz niezbędnego białka. Suche nasiona soi zawierają go do 40 procent, fasoli, bobu, grochu i soczewicy około 20 procent – jest to porównywalna ilość białka co w mięsie.
Zdjęcia: Fotolia
Nasiona roślin strączkowych mają niski indeks glikemiczny, przez co polecane są osobom chorującym na cukrzycę. Zawierają fitoestrogeny, mające właściwości przeciwutleniające, zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworów. Jedyne ograniczenie co do włączenia nasion roślin strączkowych do diety, dotyczą osób chorujących na niedoczynność lub nadczynność tarczycy. Związki tioglikozydy znajdujące się w nasionach zaburzają wchłaniania jodu, którego niedobór może prowadzić do zaburzeń pracy tarczycy.
WADY ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
Gazy… Któż z nas nie miał tego problemu? Nadmierne spożywanie roślin strączkowych skutkuje bólem brzucha, wzdęciami oraz powstawaniem gazów jelitowych. Powodem są zawarte w nasionach oligosacharydy gazotwórcze (stachioza, werbaskoza, rafinoza), których człowiek nie trawi, a rozkładają je bakterie jelita grubego.
JAK GOTOWAĆ ROŚLINY STRĄCZKOWE?
Wzdęciom można zaradzić. Potrawy należy odpowiednio przygotować do spożycia. Nasiona roślin strączkowych przed spożyciem i przygotowaniem z nich smacznych potraw powinny być moczone. Co do procesu moczenia są dwie szkoły. Jedna mówi o moczeniu nasion przez kilka godzin lub pozostawieniu ich na całą noc w wodzie, druga, że nasiona należy zalać wrzącą wodą o czterokrotnie większej objętości jak one same i pozostawić w temperaturze pokojowej na około trzy godziny.
Zdjęcia: Fotolia
W trakcie moczenia nasiona miękną, a duża część niekorzystnych cukrów zostaje rozpuszczona w wodzie, dlatego warto pamiętać, aby wodę, w której moczyły się nasiona wylać i do gotowania użyć nowej. Odlanie wody użytej do gotowania powoduje dalsze usunięcie gazotwórczych cukrów.
Do potraw z nasion roślin strączkowych warto dodać przyprawy ziołowe takie jak czosnek, majeranek, kminek, koper włoski, imbir, które również będą niwelować uczucie wzdęcia.
WARTOŚCI ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
Soczewica – zawiera dużo witaminy B1, magnezu, potasu, folianów oraz rozpuszczalnego błonnika, który wpływa korzystnie na serce i krążenie, wzmaga pracę nerek i działa moczopędnie.
Ciecierzyca – zawiera najwięcej żelaza ze wszystkich roślin strączkowych, wspiera pracę serca, trzustki i żołądka. Jest cennym źródłem tłuszczów nienasyconych.
Soja – zawiera najwięcej białka ze wszystkich roślin strączkowych. Wzmacnia pracę jelita grubego, śledzionę i trzustkę. Jest bogatym źródłem wapnia oraz witaminy K, ważnej przy profilaktyce osteoporozy oraz naturalnym źródłem lecytyny, która jest pokarmem dla mózgu.
Zdjęcia: Fotolia
Bób – zawiera miedź, potas, magnez, które działają korzystnie na serce. Ma bardzo wysoką zawartość witaminy K, ważnej w procesie krzepnięcia krwi i profilaktyce osteoporozy.
Groch i fasola – zawierają witaminy C i K, białko, błonnik, beta-karoten oraz luteinę i żelazo.
POMYSŁY NA DANIA Z ROŚLINAMI STRĄCZKOWYMI
Zimą rozgrzeje nas sycąca i pożywna zupa z ciecierzycy. Z grzankami czosnkowymi jest doskonała. Przygotujcie ją w domu, koniecznie! Idealnie na kolację lub jako dodatek do obiadu nadaje się bób z fasolką na ciepło. To smaczna i szybka w przygotowaniu przekąską, które z pewnością będzie Wam smakowała. Nie można zapomnieć o deserze. Skuście się na gofry z błonnikiem kakaowym i soją waniliową. Z pewnością to będzie słodki deser!
Rośliny strączkowe są bardzo zdrowe i warto, aby choć raz w tygodniu znalazły się w naszym menu. Jakie są Wasze ulubione danie z roślinami strączkowymi? Wybieracie tradycyjną grochówkę czy raczej wolicie hummus z kuchni arabskiej? Czekamy na Wasze opinie oraz przepisy na smaczne i zdrowe dania z bobem, fasolą, grochem, soczewicą, soją, ciecierzycą i innymi roślinami strączkowymi.
Owoce i nasiona roślin strączkowych, są po zbożach drugim pod względem ważności źródłem pożywienia roślinnego dla ludzi. Są bardzo zdrowe i warto, aby znalazły się w naszym codziennym menu. Zawierają całe mnóstwo witamin (głównie grupy B), soli mineralnych, błonnika.
Wegetarianom nasiona roślin strączkowych dostarczają aminokwasów oraz niezbędnego białka. Suche nasiona soi zawierają go do 40 procent, fasoli, bobu, grochu i soczewicy około 20 procent – jest to porównywalna ilość białka co w mięsie.
Zdjęcia: Fotolia
Nasiona roślin strączkowych mają niski indeks glikemiczny, przez co polecane są osobom chorującym na cukrzycę. Zawierają fitoestrogeny, mające właściwości przeciwutleniające, zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworów. Jedyne ograniczenie co do włączenia nasion roślin strączkowych do diety, dotyczą osób chorujących na niedoczynność lub nadczynność tarczycy. Związki tioglikozydy znajdujące się w nasionach zaburzają wchłaniania jodu, którego niedobór może prowadzić do zaburzeń pracy tarczycy.
WADY ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
Gazy… Któż z nas nie miał tego problemu? Nadmierne spożywanie roślin strączkowych skutkuje bólem brzucha, wzdęciami oraz powstawaniem gazów jelitowych. Powodem są zawarte w nasionach oligosacharydy gazotwórcze (stachioza, werbaskoza, rafinoza), których człowiek nie trawi, a rozkładają je bakterie jelita grubego.
JAK GOTOWAĆ ROŚLINY STRĄCZKOWE?
Wzdęciom można zaradzić. Potrawy należy odpowiednio przygotować do spożycia. Nasiona roślin strączkowych przed spożyciem i przygotowaniem z nich smacznych potraw powinny być moczone. Co do procesu moczenia są dwie szkoły. Jedna mówi o moczeniu nasion przez kilka godzin lub pozostawieniu ich na całą noc w wodzie, druga, że nasiona należy zalać wrzącą wodą o czterokrotnie większej objętości jak one same i pozostawić w temperaturze pokojowej na około trzy godziny.
Zdjęcia: Fotolia
W trakcie moczenia nasiona miękną, a duża część niekorzystnych cukrów zostaje rozpuszczona w wodzie, dlatego warto pamiętać, aby wodę, w której moczyły się nasiona wylać i do gotowania użyć nowej. Odlanie wody użytej do gotowania powoduje dalsze usunięcie gazotwórczych cukrów.
Do potraw z nasion roślin strączkowych warto dodać przyprawy ziołowe takie jak czosnek, majeranek, kminek, koper włoski, imbir, które również będą niwelować uczucie wzdęcia.
WARTOŚCI ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
Soczewica – zawiera dużo witaminy B1, magnezu, potasu, folianów oraz rozpuszczalnego błonnika, który wpływa korzystnie na serce i krążenie, wzmaga pracę nerek i działa moczopędnie.
Ciecierzyca – zawiera najwięcej żelaza ze wszystkich roślin strączkowych, wspiera pracę serca, trzustki i żołądka. Jest cennym źródłem tłuszczów nienasyconych.
Soja – zawiera najwięcej białka ze wszystkich roślin strączkowych. Wzmacnia pracę jelita grubego, śledzionę i trzustkę. Jest bogatym źródłem wapnia oraz witaminy K, ważnej przy profilaktyce osteoporozy oraz naturalnym źródłem lecytyny, która jest pokarmem dla mózgu.
Zdjęcia: Fotolia
Bób – zawiera miedź, potas, magnez, które działają korzystnie na serce. Ma bardzo wysoką zawartość witaminy K, ważnej w procesie krzepnięcia krwi i profilaktyce osteoporozy.
Groch i fasola – zawierają witaminy C i K, białko, błonnik, beta-karoten oraz luteinę i żelazo.
POMYSŁY NA DANIA Z ROŚLINAMI STRĄCZKOWYMI
Zimą rozgrzeje nas sycąca i pożywna zupa z ciecierzycy. Z grzankami czosnkowymi jest doskonała. Przygotujcie ją w domu, koniecznie! Idealnie na kolację lub jako dodatek do obiadu nadaje się bób z fasolką na ciepło. To smaczna i szybka w przygotowaniu przekąską, które z pewnością będzie Wam smakowała. Nie można zapomnieć o deserze. Skuście się na gofry z błonnikiem kakaowym i soją waniliową. Z pewnością to będzie słodki deser!
Rośliny strączkowe są bardzo zdrowe i warto, aby choć raz w tygodniu znalazły się w naszym menu. Jakie są Wasze ulubione danie z roślinami strączkowymi? Wybieracie tradycyjną grochówkę czy raczej wolicie hummus z kuchni arabskiej? Czekamy na Wasze opinie oraz przepisy na smaczne i zdrowe dania z bobem, fasolą, grochem, soczewicą, soją, ciecierzycą i innymi roślinami strączkowymi.
SylaUla
Jedzonko5656
weronikaS
marcinka