Przysmaki z bobu

  • 1

Urzeka nas swoim smakiem już od starożytności. Przez wieki jego znaczenie w kuchni, jak i poza nią zmieniało się radykalnie. Od zakazanego warzywa, poprzez łącznik ze światem nadprzyrodzonym do kulinarnego rarytasu. Bób to zwykłe warzywo o niezwykłej historii.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Przysmaki z bobu

Przez jednych uwielbiany, przez drugich znienawidzony. Warzywo to jest sezonowe, dlatego wielbiciele bobu ze zniecierpliwieniem czekają nadejścia lata. W tym okresie na targach i w sklepach można dostać soczyście zielone, pękające pod palcami ziarenka bobu.

Ich przyrządzenie nie jest skomplikowane - wystarczy ugotować pożądaną ilość w wodzie z solą. Po upływie piętnastu minut zazwyczaj jest gotowy. Jeśli jednak po sprawdzeniu ziarenka nadal będą twarde, należy podgotować je jeszcze przez krótką chwilę. Ważne, aby nie rozgotować bobu - traci wtedy dużo wartości odżywczych.

Bób idealnie nadaje się dla wegan i wegetarian. Zawiera mnóstwo białka roślinnego, które uzupełnia niedobory tego składnika w diecie ubogiej w produkty pochodzenia zwierzęcego. Oprócz tego w bobie znajdziemy duże ilości wapnia, żelaza i witamin A, B i C.

Należy jednak uważać podczas jedzenia bobu - jest ciężkostrawny i wysoko kaloryczny - spożywany w nadmiarze może powodować wzdęcia, bóle brzucha i gazy. Może właśnie z tego powodu w starożytnym Egipcie jedzenie bobu było zakazane dla kapłanów kultu Izydy?

Pomimo tych małych zastrzeżeń, warto jest sięgnąć po to niezwykłe warzywo. Poniżej znajdziecie kilka wyjątkowych przepisów na wykorzystanie bobu w kuchni.

Magia bobu

Bób, najchętniej wykorzystywany jest do skomponowania cudownych sałatek. Warzywo to uwielbia towarzystwo innych dodatków. Idealnie komponuje się ze słonym boczkiem, którego w przepisie bób z fasolką na ciepło dodany przez jaga85 Wam nie zabraknie. Pamiętajcie tylko, żeby przed dodaniem bobu obrać go ze skórki!

Kolejną barwną odsłonę bobu, lecz tym razem na zimno, poznamy w przepisie na sałatkę z bobem, groszkiem i nagietkiem należącym do mysza75. Tu również znajdziemy kawałki boczku i... kwiaty nagietka! Kto by się spodziewał takiej kompozycji smakowej?

sałatka z bobem, groszkiem i nagietkiem pierożki z bobem, boczkiem i cebulką zielone kopytka

O połączenie ciasta i bobu pokusiła się reanja. Stworzyła nieziemskie kopytka, które same w sobie smakują na tyle wyśmienicie, że nie potrzebują żadnego dodatku. Słowo nieziemskie nie jest tu użyte bez powodu. Kopytka urzekają soczystą, zieloną barwą! Macie ochotę na klasykę w nowej odsłonie? 2milutka tworząc pierożki z bobem, boczkiem i cebulką nie zawahała się poeksperymentować. Jej przepis na sprawia, że ślinka cieknie na sam widok tych pulchnych cudności.

A może coś włoskiego? Makaron ze śmietaną kremówką i bazylią to pomysł Cukiereczek13. Jej przepis na Spaghetti z bobem to istny majstersztyk. Kolejnym zaskakującym włoskim daniem jest przepis na risotto ze świeżym bobem cris. Ryż przygotowywany według tradycyjnej receptury idealnie komponuje się ze świeżym groszkiem. Dodatek białego serka kremowego sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej aksamitne.

Jak zauważyła jaga85, ciasto drożdżowe uwielbia każdy. Dodanie do nich bobu i wędzonego boczku, to iście wyśmienity pomysł. Przepyszne pierożki z bobem mogą przekonać do jedzenia tego warzywa niejednego przeciwnika bobu. Warto zrobić je na przyjęcie ze znajomymi. Na pewno rozsmakują się w tym wyjątkowym daniu.

spaghetti z bobem risotto ze świeżym bobem drożdżowe pierożki z bobem

Jeśli udało się Wam kupić świeży bób i zamierzacie zrobić z niego jakieś pyszne danie, koniecznie podzielcie się z nami cudownym przepisem! Jeżeli jednak nie macie pomysłu co zrobić z tym zielonym cudem, koniecznie skorzystajcie z zamieszczonych tu przepisów!

Odkryj inne przepyszne potrawy z bobu >>>