Fasola i jej właściwości.

Od dawna wiadomo, że nasiona fasoli zawierają duże ilości białka. Pod tym względem przewyższają najlepsze gatunki mięs, takich jak szynka czy schab.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Fasola i jej właściwości.
fot. Fotolia

Nasiona fasoli zawierają związki fosforu, magnezu, żelaza, wapnia oraz cynku i manganu. Z witamin wymienić należy: duże ilości witaminy R i mniejsze witaminy B i C. Owocnie, czyli strąki, od czasów starożytnych były używane do gojenia ran. W strączkach fasoli znajdują się związki o właściwościach bakteriobójczych, kwasy organiczne, alanteine, inozytol oraz wolna krzemionka.

Nasiona fasoli mogą być polecane jako cenne uzupełnienie naszych diet, zwłaszcza w okresach, kiedy występują trudności z zaopatrzeniem w białko. Puree z nasion fasoli może być cennym lekiem, w przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka, a także w leczeniu otyłości.
Spożywanie w nadmiarze nasion fasoli może powodować rozwój wola tarczycy. Ale można temu zapobiegać przez dodanie do posiłku soli z Kłodawy lub Wieliczki.

Strąki fasoli są znanym od dawna środkiem moczopędnym i mogą być polecane ludziom z obrzękami pochodzenia sercowego i nerkowego, a także w nadciśnieniu tętniczym.
W takich przypadkach należy sporządzić napary lub odwary z suszonych strąków fasoli używając ich w proporcji 3-4 łyżki na 2 szklanki wody. Odwar ten, po ostygnięciu i przecedzeniu, należy pić w 2-3 porcjach między posiłkami. Odwary takie i napary mogą być wykorzystane w leczeniu kamicy moczowej fosforanowej, a także w leczeniu wielu chorób skóry.
Strąki fasoli zawierają związki obniżające poziom cukru we krwi i mogą znacznie ułatwić leczenie cukrzycy w początkowym i zaawansowanym stadium tej choroby.

Jak widać fasola, to kolejne warzywo, które powinno znaleźć się w naszej diecie. Jest zdrowa i smaczna, choć znam osoby, które nie wezmą jej do ust.

Polecamy: przepyszne przepisy z użyciem fasoli >>>