Soczewica - kolorowa, pyszna, zdrowa

  • 3

Soczewica jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych, a mimo to nadal pozostaje w cieniu znanej wszystkim fasoli. Najwyższy czas to zmienić!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Soczewica - kolorowa, pyszna, zdrowa
fot. Fotolia

Dawno, dawno temu soczewica była popularna i często gościła na stołach. Z czasem jednak zniknęła w cieniu fasoli, która też jest zdrową rośliną strączkową. Ta tendencja utrzymuje się do dziś.

Soczewica daje kucharzom duże pole do popisu, gdyż występuje w trzech odmianach, a każda z nich jest bardzo cenna dla naszego organizmu.

W sklepach można kupić soczewicę w trzech kolorach:
- czerwona jest najdelikatniejszą odmianą i to ona gotuje się najszybciej. Można przygotowywać z niej pasty, farsze czy  podawać ją jako dodatek do sałatek czy chleba
- zielona wymaga namoczenia, chociaż przez pół godziny - pozwoli to na szybsze jej ugotowanie.
Ta soczewica świetnie sprawdzi się w pasztetach, zupach, zapiekankach czy potrawach wegetariańskich
- brązowa jest najtwardszą z soczewic; wymaga dłuższego moczenia i gotuje się też znacznie dłużej niż dwie pozostałe odmiany. Soczewica ta zachowuje swój kształt po ugotowaniu więc można dodać ją do sałatek, gulaszu, dań z ryżem, oraz potrawek warzywnych

Soczewica zapobiega nowotworom, wzmacnia mięśnie i kości, pomaga w utrzymaniu dobrej figury a także chroni nas przed anemią, podwyższa poziom hemoglobiny.

Ponadto bogata jest w żelazo, kwas foliowy, lizynę, błonnik, magnez, potas i wiele innych cennych witamin i minerałów.

Soczewicę warto wprowadzić do diety dzieci i sportowców, gdyż lizyna wspomaga budowę kości i tkanki mięśniowej. Z soczewicy można wyhodować kiełki, które najbardziej zaleca się kobietom w ciąży.

W sklepach oprócz surowej soczewicy można kupić już gotową w puszce, która znacznie przyspieszy przygotowanie potraw.

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść soczewicy koniecznie to nadróbcie!