Dawno, dawno temu soczewica była popularna i często gościła na stołach. Z czasem jednak zniknęła w cieniu fasoli, która też jest zdrową rośliną strączkową. Ta tendencja utrzymuje się do dziś.
W sklepach można kupić soczewicę w trzech kolorach:
- czerwona jest najdelikatniejszą odmianą i to ona gotuje się najszybciej. Można przygotowywać z niej pasty, farsze czy podawać ją jako dodatek do sałatek czy chleba
- zielona wymaga namoczenia, chociaż przez pół godziny - pozwoli to na szybsze jej ugotowanie.
Ta soczewica świetnie sprawdzi się w pasztetach, zupach, zapiekankach czy potrawach wegetariańskich
- brązowa jest najtwardszą z soczewic; wymaga dłuższego moczenia i gotuje się też znacznie dłużej niż dwie pozostałe odmiany. Soczewica ta zachowuje swój kształt po ugotowaniu więc można dodać ją do sałatek, gulaszu, dań z ryżem, oraz potrawek warzywnych
Soczewica zapobiega nowotworom, wzmacnia mięśnie i kości, pomaga w utrzymaniu dobrej figury a także chroni nas przed anemią, podwyższa poziom hemoglobiny.
Ponadto bogata jest w żelazo, kwas foliowy, lizynę, błonnik, magnez, potas i wiele innych cennych witamin i minerałów.
Soczewicę warto wprowadzić do diety dzieci i sportowców, gdyż lizyna wspomaga budowę kości i tkanki mięśniowej. Z soczewicy można wyhodować kiełki, które najbardziej zaleca się kobietom w ciąży.
W sklepach oprócz surowej soczewicy można kupić już gotową w puszce, która znacznie przyspieszy przygotowanie potraw.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść soczewicy koniecznie to nadróbcie!
Nina W.
zewa
Nie ma się czego wstydzić. Ja do niedawna też nie znałam soczewicy. Jak widać wszystko jest do nadrobienia.
EdytaKARWAN
___________________________________________________________________________________
SOCZEWICA TO TZW. NISKIE WĘGLOWODANY, DUŻO ENERGII! ♥♥♥♥♥
KONIECZNIE JEMY, BO ZDROWA I WARTO...
___________________________________________________________________________________