Makaron to propozycja, która niezależnie od pory roku świetnie sprawdza się w kuchni - jest nie tylko sycący, ale i pełen wartości odżywczych. Można go łączyć z mięsem, jak również ze świeżymi owocami, warzywami lub grzybami. Z każdego połączenia można stworzyć oryginalne i smaczne danie. Możemy go podawać na zimno, na gorąco lub jako sycącą sałatkę. Podstawą do makaronu może być aromatyczny sos, na przykład śmietanowo- pomidorowy.
Makarony dostępne są w fantazyjnych kształtach (muszelki, świderki, wstążki, rurki, kokardki itp.), mogą być różnego koloru, do tego ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Warto więc wpisać dania z makaronem do swojego menu.
Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby jadać makaron codziennie – nie jest kaloryczny, gdyż podczas gotowania wchłania wodę i trzykrotnie zwiększa swoją wagę. Zbędnych kalorii dodają mu sosy, z którymi go zjadamy. Jest bogatym źródłem skrobi, dzięki czemu zapewnia energię oraz poczucie sytości na wiele godzin.
Istnieją też makarony kolorowe, które praktycznie nie różnią się smakiem od „zwykłego” makaronu; na pewno wyglądają bardziej efektownie – np. sałatki przyciągają wzrok, wyglądają apetyczniej.
Niektóre makarony robione są z mąki dietetycznej na przykład gryczanej czy razowej. Takie makarony poleca się osobom, które są na diecie bezglutenowej. Gryczany makaron dobrze smakuje ze szpinakiem i jogurtem naturalnym, natomiast razowy z warzywami. Dodatkami do makaronów może być oliwa, pomidory lub świeże zioła.
Myślę, że w każdej kuchni makaron sprawdzi się doskonale; przeważnie jest lubiany, bo jego atutem jest doskonały smak.
Makarony dostępne są w fantazyjnych kształtach (muszelki, świderki, wstążki, rurki, kokardki itp.), mogą być różnego koloru, do tego ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Warto więc wpisać dania z makaronem do swojego menu.
Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby jadać makaron codziennie – nie jest kaloryczny, gdyż podczas gotowania wchłania wodę i trzykrotnie zwiększa swoją wagę. Zbędnych kalorii dodają mu sosy, z którymi go zjadamy. Jest bogatym źródłem skrobi, dzięki czemu zapewnia energię oraz poczucie sytości na wiele godzin.
Istnieją też makarony kolorowe, które praktycznie nie różnią się smakiem od „zwykłego” makaronu; na pewno wyglądają bardziej efektownie – np. sałatki przyciągają wzrok, wyglądają apetyczniej.
Niektóre makarony robione są z mąki dietetycznej na przykład gryczanej czy razowej. Takie makarony poleca się osobom, które są na diecie bezglutenowej. Gryczany makaron dobrze smakuje ze szpinakiem i jogurtem naturalnym, natomiast razowy z warzywami. Dodatkami do makaronów może być oliwa, pomidory lub świeże zioła.
Myślę, że w każdej kuchni makaron sprawdzi się doskonale; przeważnie jest lubiany, bo jego atutem jest doskonały smak.
Nina W.