Różne oblicza makaronu

  • 1

Dowolność w doborze składników pozwala codziennie uzyskiwać inny smak dania i po wielokroć odkrywać makaron... na nowo.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Różne oblicza makaronu
fot. Fotolia
Makaron to propozycja, która niezależnie od pory roku świetnie sprawdza się w kuchni - jest nie tylko sycący, ale i pełen wartości odżywczych. Można go łączyć z mięsem, jak również ze świeżymi owocami, warzywami lub grzybami. Z każdego połączenia można stworzyć oryginalne i smaczne danie. Możemy go podawać na zimno, na gorąco lub jako sycącą sałatkę. Podstawą do makaronu może być aromatyczny sos, na przykład śmietanowo- pomidorowy.

Makarony dostępne są w fantazyjnych kształtach (muszelki, świderki, wstążki, rurki, kokardki itp.), mogą być różnego koloru, do tego ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Warto więc wpisać dania z makaronem do swojego menu.

Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby jadać makaron codziennie – nie jest kaloryczny, gdyż podczas gotowania wchłania wodę i trzykrotnie zwiększa swoją wagę. Zbędnych kalorii dodają mu sosy, z którymi go zjadamy. Jest bogatym źródłem skrobi, dzięki czemu zapewnia energię oraz poczucie sytości na wiele godzin.

Istnieją też makarony kolorowe, które praktycznie nie różnią się smakiem od „zwykłego” makaronu; na pewno wyglądają bardziej efektownie – np. sałatki przyciągają wzrok, wyglądają apetyczniej.
Niektóre makarony robione są z mąki dietetycznej na przykład gryczanej czy razowej. Takie makarony poleca się osobom, które są na diecie bezglutenowej. Gryczany makaron dobrze smakuje ze szpinakiem i jogurtem naturalnym, natomiast razowy z warzywami. Dodatkami do makaronów może być oliwa, pomidory lub świeże zioła.

Myślę, że w każdej kuchni makaron sprawdzi się doskonale; przeważnie jest lubiany, bo jego atutem jest doskonały smak.