1. Przygotowując makarony do zapiekanek, jak Lasagne lub Cannelloni, należy pamiętać, że nie zawsze wymaga on wcześniejszego podgotowania. Jednak, jeśli zgodnie z przepisem, makaron przed zapiekaniem trzeba ugotować to czas powinien być odpowiednio skrócony tak, aby podczas zapiekania zachował on swoją formę.
Poznaj przepisy na lasagne bolognese, pyszne lasagne z brokułami albo lasagne z mięsem mielonym i beszamelem.
Inne przepisy na lasagne >>>
2. Przy wyborze sosu do makaronu warto kierować się prosta zasadą: pióra dobrze będą się komponowały z mięsem, cienkie gładkie nitki typu spaghetti pasują zarówno do sosów oliwnych, jak i pomidorowych, a długie wstążki świetnie wymieszają się i doskonale smakują z sosami śmietanowymi. Jednak nadrzędną zasadą niech będzie: jedzmy to, co smakuje nam najbardziej!
3. Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.
Przeczytaj - Pyza radzi ile makaronu ugotować na 1 porcję?
Zobaczcie przepisy Pyzy!
4. Dania z makaronu należy podawać w podgrzanych głębokich talerzach . Danie nie wystygnie przedwcześnie i zachowa pełnię smaku.
5. Nasze babcie dodawały do gotującego się makaronu odrobinę oleju lub oliwy. Kiedyś zapobiegało to sklejaniu się makaronu, dziś nie jest to konieczne, bo jakość makaronów jest zdecydowanie lepsza. Nie można jednak zapomnieć o mieszaniu makaronu podczas gotowania.
6. Nie zawsze powinniśmy hartować makaron po ugotowaniu zimną wodą, gdyż wtedy słabiej będzie chłonął sos i aromaty z dodatków. Proces ten jest wskazany, jeśli makaron będzie składnikiem sałatki bądź zupy.
Wypróbujcie przepisy na wegetariańskie spaghetti słodko-kwaśne, kolejna propozycja - klasyczne spaghetti carbonara, a na koniec - spaghetti z mięsem mielonym i bazylią.
Więcej makaronowych przepisów znajdziecie tu >>>
Porad udziela Piotr Ceranowicz, kucharz Lubelli
Poznaj przepisy na lasagne bolognese, pyszne lasagne z brokułami albo lasagne z mięsem mielonym i beszamelem.
Inne przepisy na lasagne >>>
2. Przy wyborze sosu do makaronu warto kierować się prosta zasadą: pióra dobrze będą się komponowały z mięsem, cienkie gładkie nitki typu spaghetti pasują zarówno do sosów oliwnych, jak i pomidorowych, a długie wstążki świetnie wymieszają się i doskonale smakują z sosami śmietanowymi. Jednak nadrzędną zasadą niech będzie: jedzmy to, co smakuje nam najbardziej!
3. Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.
Przeczytaj - Pyza radzi ile makaronu ugotować na 1 porcję?
Zobaczcie przepisy Pyzy!
4. Dania z makaronu należy podawać w podgrzanych głębokich talerzach . Danie nie wystygnie przedwcześnie i zachowa pełnię smaku.
5. Nasze babcie dodawały do gotującego się makaronu odrobinę oleju lub oliwy. Kiedyś zapobiegało to sklejaniu się makaronu, dziś nie jest to konieczne, bo jakość makaronów jest zdecydowanie lepsza. Nie można jednak zapomnieć o mieszaniu makaronu podczas gotowania.
6. Nie zawsze powinniśmy hartować makaron po ugotowaniu zimną wodą, gdyż wtedy słabiej będzie chłonął sos i aromaty z dodatków. Proces ten jest wskazany, jeśli makaron będzie składnikiem sałatki bądź zupy.
Wypróbujcie przepisy na wegetariańskie spaghetti słodko-kwaśne, kolejna propozycja - klasyczne spaghetti carbonara, a na koniec - spaghetti z mięsem mielonym i bazylią.
Więcej makaronowych przepisów znajdziecie tu >>>
Porad udziela Piotr Ceranowicz, kucharz Lubelli
Nina W.