Świat makaronu

Zobacz ciekawostki na temat makaronów oraz przepis na zieloną sałatkę z kokardkami i pesto.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Świat makaronu

Makarony zróżnicowane są pod względem kształtu, zastosowanych zbóż, a także kolorów. Makarony zielone są z dodatkiem szpinaku, czerwone z pomidorami, marchwią lub papryką, czarne z dodatkiem atramentu z mątwy lub kałamarnicy, fioletowe są barwione sokiem z buraków, jeszcze inne szafranem lub dynią.

 

Makaron jest znany przez ludzkość od tysięcy lat. Podobno pierwszy został stworzony cztery tysiące lat temu w Chinach, ale badania wskazują, że niewiele później był też znany w innych regionach świata. Do Włoch, słynących z makaronu trafił on znacznie później. 

 

Pierwsza wzmianka o stosowaniu do makaronu pomidorów pochodzi z XVII wieku. Sos pomidorowy przygotowywany ze szczyptą soli i kilkoma liśćmi bazylii, zaczęli stosować do makaronu dopiero we wczesnych latach XIX wieku uliczni sprzedawcy z południowych Włoch.

 

Polacy średnio zjadają 5 kg makaronu rocznie – powoduje to, że znajdujemy się na 19 miejscu na świecie. Na pierwszym miejscu plasują się oczywiście Włosi (zjadają aż 28 kg), po nich są Wenezuelczycy (prawie 13 kg), a pierwszą trójkę zamyka Tunezja (niemal 12 kg).

 

25 października to Światowy Dzień Makaronu (World Pasta Day). Ustanowiony przez World Pasta Congress w 1995 roku w Rzymie, jest międzynarodowym świętem promującym konsumpcję makaronu jako dania zdrowego, niedrogiego i bardzo smacznego. Miłośnicy makaronu z całego świata tego dnia dyskutują o ekonomicznej i gastronomicznej wszechstronności pasty, dzielą się kulinarnymi pomysłami i doświadczeniem, ale przede wszystkim ucztują i cieszą się jej smakiem.

 

Możliwości zastosowania różnego rodzaju makaronu:

 

Duże muszle: świetnie smakują faszerowane, zarówno jako przystawka jak i danie główne.

Makaron-ryż: klasycznie w zupach lub jako smaczny i efektowny dodatek do sałatek.

Łazanki: zazwyczaj podawane z kapustą, grzybami, często z mięsem albo kiełbasą. Pojawiają się też jako dodatek do zup lub element zapiekanek. W Wigilię łączone z makiem lub zupą rybną.

Cannelloni: duże rurki służące do zapiekania i nadziewania rozmaitymi farszami, również na słodko.

Świdry: pyszne z warzywami, mięsem i sosem, na ciepło lub w sałatkach. 

Pióra: pyszne z warzywami, mięsem i sosem, na ciepło lub w sałatkach.

Nitki: klasyczne, idealne dodatki do zup.

Krajanka: klasyczne, idealne dodatki do zup.

Kokardki: ciekawie wyglądający i smaczny dodatek do sałatek lub element dań głównych.

Spaghetti: długie nitki jadane na ciepło w daniu głównym z sosem, serem i dodatkami.

Lasagne: makaron używany do zapiekania w kształcie dużych, prostokątnych płatów przekładanych sosem i farszem.

 

 

Przepis z użyciem makaronu:

 

Zielona sałatka z Kokardkami i pesto

 

Składniki na 4 porcje:

Lubella Kokardki 125 g

Zielona pietruszka  50 g

Bazylia 50g 

Czosnek (1 ząbek) 

Parmezan  50 g

Oliwa z oliwek  (1/2 szklanki)

Orzechy włoskie (8 szt.)

Fasolka szparagowa 200g

Zielone szparagi (6 szt.)

Oliwki czarne  (10 szt.)

Suszone pomidory w oleju (1 mały słoiczek)

 

Sposób przygotowania:

1.Z bazylii, pietruszki, czosnku, orzechów i oliwy przygotowujemy sos miksując składniki przy użyciu blendera na gładką masę.

2.Makaron gotujemy i przelewamy wodą.

3.Szparagi i zieloną  fasolkę blanszujemy w osolonej wodzie i hartujemy warzywa zimną wodą.

4.Szparagi i fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Suszone pomidory kroimy w paski,  a oliwki w kółeczka.

5.Łączymy wszystkie składniki  i mieszamy z sosem. 

6.Doprawiamy do smaku.

 

Rada: Pamiętaj wszystkie zielone warzywa wkładamy do wrzątku, a później hartujemy w zimnej wodzie najlepiej z kostkami lodu, dzięki czemu zachowają piękny zielony kolor.

 

 

Informacja prasowa