Makarony zróżnicowane są pod względem kształtu, zastosowanych zbóż, a także kolorów. Makarony zielone są z dodatkiem szpinaku, czerwone z pomidorami, marchwią lub papryką, czarne z dodatkiem atramentu z mątwy lub kałamarnicy, fioletowe są barwione sokiem z buraków, jeszcze inne szafranem lub dynią.
Makaron jest znany przez ludzkość od tysięcy lat. Podobno pierwszy został stworzony cztery tysiące lat temu w Chinach, ale badania wskazują, że niewiele później był też znany w innych regionach świata. Do Włoch, słynących z makaronu trafił on znacznie później.
Pierwsza wzmianka o stosowaniu do makaronu pomidorów pochodzi z XVII wieku. Sos pomidorowy przygotowywany ze szczyptą soli i kilkoma liśćmi bazylii, zaczęli stosować do makaronu dopiero we wczesnych latach XIX wieku uliczni sprzedawcy z południowych Włoch.
Polacy średnio zjadają 5 kg makaronu rocznie – powoduje to, że znajdujemy się na 19 miejscu na świecie. Na pierwszym miejscu plasują się oczywiście Włosi (zjadają aż 28 kg), po nich są Wenezuelczycy (prawie 13 kg), a pierwszą trójkę zamyka Tunezja (niemal 12 kg).
25 października to Światowy Dzień Makaronu (World Pasta Day). Ustanowiony przez World Pasta Congress w 1995 roku w Rzymie, jest międzynarodowym świętem promującym konsumpcję makaronu jako dania zdrowego, niedrogiego i bardzo smacznego. Miłośnicy makaronu z całego świata tego dnia dyskutują o ekonomicznej i gastronomicznej wszechstronności pasty, dzielą się kulinarnymi pomysłami i doświadczeniem, ale przede wszystkim ucztują i cieszą się jej smakiem.
Możliwości zastosowania różnego rodzaju makaronu:
Duże muszle: świetnie smakują faszerowane, zarówno jako przystawka jak i danie główne.
Makaron-ryż: klasycznie w zupach lub jako smaczny i efektowny dodatek do sałatek.
Łazanki: zazwyczaj podawane z kapustą, grzybami, często z mięsem albo kiełbasą. Pojawiają się też jako dodatek do zup lub element zapiekanek. W Wigilię łączone z makiem lub zupą rybną.
Cannelloni: duże rurki służące do zapiekania i nadziewania rozmaitymi farszami, również na słodko.
Świdry: pyszne z warzywami, mięsem i sosem, na ciepło lub w sałatkach.
Pióra: pyszne z warzywami, mięsem i sosem, na ciepło lub w sałatkach.
Nitki: klasyczne, idealne dodatki do zup.
Krajanka: klasyczne, idealne dodatki do zup.
Kokardki: ciekawie wyglądający i smaczny dodatek do sałatek lub element dań głównych.
Spaghetti: długie nitki jadane na ciepło w daniu głównym z sosem, serem i dodatkami.
Lasagne: makaron używany do zapiekania w kształcie dużych, prostokątnych płatów przekładanych sosem i farszem.
Przepis z użyciem makaronu:
Zielona sałatka z Kokardkami i pesto
Składniki na 4 porcje:
Lubella Kokardki 125 g
Zielona pietruszka 50 g
Bazylia 50g
Czosnek (1 ząbek)
Parmezan 50 g
Oliwa z oliwek (1/2 szklanki)
Orzechy włoskie (8 szt.)
Fasolka szparagowa 200g
Zielone szparagi (6 szt.)
Oliwki czarne (10 szt.)
Suszone pomidory w oleju (1 mały słoiczek)
Sposób przygotowania:
1.Z bazylii, pietruszki, czosnku, orzechów i oliwy przygotowujemy sos miksując składniki przy użyciu blendera na gładką masę.
2.Makaron gotujemy i przelewamy wodą.
3.Szparagi i zieloną fasolkę blanszujemy w osolonej wodzie i hartujemy warzywa zimną wodą.
4.Szparagi i fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Suszone pomidory kroimy w paski, a oliwki w kółeczka.
5.Łączymy wszystkie składniki i mieszamy z sosem.
6.Doprawiamy do smaku.
Rada: Pamiętaj wszystkie zielone warzywa wkładamy do wrzątku, a później hartujemy w zimnej wodzie najlepiej z kostkami lodu, dzięki czemu zachowają piękny zielony kolor.
Informacja prasowa