Płynny owoc
Wszystkim amatorom owocowych nalewek polecamy pyszny alkoholowy mix. Jest to pochodzący z Bawarii tradycyjny trunek, oparty na mieszaninie owocowo-rumowej. Tworzy się go już od wiosny, aż do późnej jesieni. Największym atutem Rumtopfu jest szeroka gama owoców wchodząca w jego skład. Tajemnicza nazwa Rumtopf oznacza „garnek z grumem”. Jednak czasem ten bawarski napój nazywany jest Tutti-Frutti. W jednym i w drugim przypadku pojawia się wyraźne nawiązanie do składników nalewki.
Bawarska zasada
Na czym polega zasada tworzenia Rumtopfu? Otóż jest ona dziecinnie prosta. Zbieramy po kolei wszystkie sezonowe owoce, umieszczamy je w wielkim słoju, zasypujemy cukrem i zalewamy rumem. Oczywiście owoce należy uprzednio przebrać i umyć, usunąć pestki, a te większe pokroić na ćwiartki. Natomiast rum najlepiej by był wysokoprocentowy i dobrej jakości.
W skład dobrej „esencji owocowej” powinny wchodzić poziomki, truskawki, maliny, czereśnie, wiśnie, porzeczki, brzoskwinie, morele, gruszki i śliwki. Oczywiście ostateczna wersja zależy od naszych upodobań, dlatego skład możemy dowolnie zmieniać. Poza jabłkami, czarnymi porzeczkami i jagodami, gdyż ich obecność jest niewskazana.
Pamiętajmy, że gdy zadbamy o wysoką jakość składników, efekt końcowy będzie bardziej zadowalający. Dzięki temu będziemy mogli w chłodny zimowy wieczór przypomnieć sobie słodkie smaki lata.
Wszystkim amatorom owocowych nalewek polecamy pyszny alkoholowy mix. Jest to pochodzący z Bawarii tradycyjny trunek, oparty na mieszaninie owocowo-rumowej. Tworzy się go już od wiosny, aż do późnej jesieni. Największym atutem Rumtopfu jest szeroka gama owoców wchodząca w jego skład. Tajemnicza nazwa Rumtopf oznacza „garnek z grumem”. Jednak czasem ten bawarski napój nazywany jest Tutti-Frutti. W jednym i w drugim przypadku pojawia się wyraźne nawiązanie do składników nalewki.
Bawarska zasada
Na czym polega zasada tworzenia Rumtopfu? Otóż jest ona dziecinnie prosta. Zbieramy po kolei wszystkie sezonowe owoce, umieszczamy je w wielkim słoju, zasypujemy cukrem i zalewamy rumem. Oczywiście owoce należy uprzednio przebrać i umyć, usunąć pestki, a te większe pokroić na ćwiartki. Natomiast rum najlepiej by był wysokoprocentowy i dobrej jakości.
W skład dobrej „esencji owocowej” powinny wchodzić poziomki, truskawki, maliny, czereśnie, wiśnie, porzeczki, brzoskwinie, morele, gruszki i śliwki. Oczywiście ostateczna wersja zależy od naszych upodobań, dlatego skład możemy dowolnie zmieniać. Poza jabłkami, czarnymi porzeczkami i jagodami, gdyż ich obecność jest niewskazana.
Pamiętajmy, że gdy zadbamy o wysoką jakość składników, efekt końcowy będzie bardziej zadowalający. Dzięki temu będziemy mogli w chłodny zimowy wieczór przypomnieć sobie słodkie smaki lata.
misia14
cherry
:) Ciekawa tradycja.