Spożycie ryb w Polsce jest niewielkie i waha się w zależności od sezonu. Najwięcej ryb jemy w grudniu, co związane jest z Bożym Narodzeniem.
Królują karpie
W ciągu całego roku statystycznie każda osoba zjada około 13 kg ryb, przy czym połowa tego ogólnego spożycia przypada właśnie na miesiąc grudzień (dane IER). W tym miesiącu kupujemy najchętniej takie ryby jak śledzie, pstrągi, sandacze i oczywiście przede wszystkim karpie.
Więcej ryb
Ryby stanowią około 23% naszej ogólnej diety. Niestety jest to bardzo małe spożycie, powinno być zdecydowanie większe. Ryby bowiem są niezwykle zdrowe i bogate w wiele składników odżywczych, niezbędnych dla zachowania dobrego zdrowia.
W ostatnim czasie wzrosła jednak konsumpcja pstrągów i karpi i przewiduje się, że ogólne spożycie ryb wzrośnie do około 13,8 kg na osobę. Oby ten wskaźnik cały czas wzrastał, a ryby zaczęły królować w naszej codziennej diecie, nie tylko w grudniu podczas Świąt.