Ryż parboiled – co to jest?

  • 1

Wyjaśnienie nazwy „parboiled” opisującej ryż.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Ryż parboiled – co to jest?
Wielu z nas spotkało się w sklepie z ryżem oznaczonym opisem „parboiled”. Niewielu jednak wie, co to dokładnie oznacza. Termin ten określa proces któremu został poddany ryż przed zapakowaniem. Chodzi o obróbkę termiczną za pomocą pary wodnej. W ten sposób przygotowany ryż zachowuje o wiele więcej substancji odżywczych, witamin z grupy B oraz błonnika niż inne odmiany. Warto więc sięgać po taki ryż.
 
Jeśli chcesz tylko trochę odświeżyć ryż  i dodać go do zupy, to wystarczy, że przelejesz go wrzącą wodą.
 
Początkowo może się wydawać, że gotowanie ryżu jest bardzo proste. Jednak wiele osób ma problem z tym, by ugotować go dobrze, by się nie sklejał i był oczywiście puszysty. Najważniejsze to dolać odpowiednią ilość wody i przykryć naczynie, w którym to gotuje się ryż. 

          ryż
 
Jeżeli chcesz ugotować ryż sypki - nie ten, który sprzedawany jest w torebkach - musisz go najpierw dokładnie wypłukać. Dlaczego? To sposób na to, by pozbyć się skrobi. Wtedy ryż kiedy się już ugotuje, nie będzie się aż tak sklejał. Płucz ryż do chwili, aż woda, w której płuczesz stanie się w końcu przezroczysta. 
 
Jeżeli ryż, który jest ugotować nie jest najświeższy ( np. zbliża się termin jego ważności), musisz wtedy zanim zaczniesz go gotować, wymoczyć przez około pół godziny. Dzięki temu ryż nie będzie się tak bardzo łamał. Będzie mniej kruchy. Ta sama metoda tyczy się ryżu basmanti. Kiedy skończysz moczyć ryż pamiętaj, żeby go dokładnie wysuszyć.
 
W jaki sposób ugotować ryż?
 
Otóż receptura jest taka, że na jedną szklankę ryżu przypada szklanka bądź półtorej szklanki wody. Jeżeli chcesz ugotować ryż brązowy tej wody musisz dodać trochę więcej, jeśli natomiast będziesz gotować ryż, który jest krótkoziarnisty, tej wody potrzeba trochę mniej. 
 
Na początku nastawiasz ryż na średni ogień i czekasz aż się zagotuje. Potem zmniejszasz ogień i przykrywasz ryż przykrywką. Sprawdzaj, co jakiś czas, czy ryż wchłonął wodę (nie przykrywaj go szczelnie przykrywką!). Kiedy zauważysz, że woda powoli się wygotowała, wtedy właśnie przykrywasz ryż szczelnie przykrywką i następnie wyłączasz ogień. Ryż już sam się wyklaruje.
            ryż
 
A teraz trochę ciekawostek o samym ryżu
 
Ryż to popularny składnik w azjatyckiej kuchni. Można go podawać właściwie na wiele sposobów: na słono, pikantnie albo słodko. Ryż idealnie komponuje się z mięsem i sosami, a także rybą. Ryż jest także składnikiem diet, poza tym ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.
 
Mogą go jeść alergicy, ponieważ ryż nie uczula. Jeżeli ktoś przebywa na diecie bezglutenowej, to właśnie ryż jest jednym z głównych składników tej diety. Poza tym doskonale się sprawdza u osób, które są na diecie lekkostrawnej. Jeżeli masz biegunkę, także zjedz ryż - działa przeciwbiegunkowo i co więcej łagodzi wszelakie podrażnienia jelit.  Jest ubogi w tłuszcze, ale zawiera białka, błonnik i wiele witamin z grupy B. Korzystnie wpływa także na nasz układ nerwowy.
 
Ugotowany wcześniej makaron lub ryż w bardzo prosty sposób możemy podgrzać. I wcale nie potrzebujemy do tego kuchenki mikrofalowej! Wystarczy na dno garnka wlać trochę wody, włożyć ryż bądź makaron i zagrzać na kuchence. W trakcie podgrzewanie kilkakrotnie warto go rozdzielać widelcem i delikatnie mieszać.
 
Warto zamiast ziemniaków jeść więcej ryżu. W Polsce nie jest to jeszcze na tyle upowszechnione, a ryż bywa jedzony przez Polaków niezbyt często. Za głównym przysmak uważa się ziemniaki. Jednak nie ulega wątpliwości, że ryż jest dużo zdrowszy od ziemniaków.
 
Rodzajów ryżu jest bardzo wiele. Najczęściej dzieli się go pod względem warunków, w których rośnie. Wyróżnić można ryż biały, dodaje się go najczęściej do ryb bądź potraw mięsnych. Kolejnym rodzajem jest opisany wyżej ryż parboiled, tak, jak zostało to napisane, jego nazwa odnosi się do krótkiej obróbki tego ryżu parą wodną.

            ryż
 
Kolejny rodzaj ryżu to ryż basmanti, o którym również wspomniano wyżej. To długoziarnisty ryż, który uprawiany jest w Indiach. To jeden z najlepszych gatunków ryżu, jaki jest uprawiany na świecie.
 
Można również wyróżnić następujące rodzaje ryżu: jaśminowy - przy jego gotowaniu odczuwa się aromat kwiatów jaśminu, jest on słodkawy oraz lekko miodowy oraz ryż dziki. Ryż ten uprawiali rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej. W kuchni wykorzystuje się go najczęściej jako dodatek do ryżu białego.
 
Kolejne rodzaje to ryż brązowy i kleisty.