Sałata - podstawowe odmiany i właściwości

  • 1

Zdrowa i pyszna - zawiera wiele cennych witamin, które są niezbędne dla naszego organizmu. Występuje w wielu odmianach, dzięki czemu może zmieniać nie tylko smak ale także wygląd dania, do którego jej użyjemy.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Sałata - podstawowe odmiany i właściwości
fot. Fotolia

Warzywo to śmiało możemy określić mianem królowej, gdyż jest niskokaloryczna, zdrowa oraz bogata w witaminy. Możemy przygotowywać z niej pyszne sałatki, wspaniałe smakuje na kanapkach. Pięknie komponuje się także jako dekoracja na stole. Pasuje do wędlin, ryb oraz mięs.

SAŁATA MASŁOWA
Sałata masłowa ma liście zwinięte w luźne główki jasnozielonego koloru. Możemy ją podawać z sosem winegret lub śmietaną.

SAŁATA LODOWA
Sałata ta jest krucha, ma zielone liście ma zwarte na główce, nadaje się do krojenia. Pasuje do kurczaka, sosów oraz serów.

SAŁATA RZYMSKA
Ma długie pomarszczone, ciemnozielone liście o owalnej główce. Świetnie komponuje się z czosnkiem i sosem majonezowym, gdyż ma słodkawy smak.

Istnieje jeszcze wiele odmian sałaty, możemy wymienić tu chociażby rukolę czy roszponkę. Sałata jest rośliną jednoroczną, którą możemy jeść na surowo oraz z innymi składnikami. Pyszny dodatek do kanapki z wędliną, pomidorem, ogórkiem czy serem żółtym. Dodaje świeżego smaku i aromatu. Osoby które jedzą dużo sałaty, mają ładną cerę i rzadziej chorują, ponieważ zawiera dużo witamin.

Sałata zawiera magnez, potas, witaminy A, C, D, E, żelazo oraz przeciwutleniacze. Posiada także kwas foliowy, który ma istotne znaczenie dla kobiet w ciąży, a także dużo błonnika. Najzdrowsza sałata dostępna jest od maja do października, najlepsza – ta, którą sami możemy wyhodować. Rośnie dosyć szybko, także można wysiać ją kilka razy w roku.

Nie żałujmy sobie tego pysznego warzywa, gdyż nasz organizm lepiej przyswaja witaminy i minerały naturalne niż te w pigułce, kupione w aptece.