Sałatka z kurczaka o cytrusowej nucie

  • 2

Dziś prawdziwy przysmak dla wszystkich miłośników owocowych smaków – Sałatka z kurczaka o cytrusowej nucie autorstwa Roberta Sowy.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Sałatka z kurczaka o cytrusowej nucie

Sałatka z kurczaka o cytrusowej nucie:

Przepis na 4 porcje:




 

- 4 piersi z kurczaka (po 10 dag) 

- 2 grejpfruty

- 2 pęczki rukoli 

- 5 dag pokrojonych suszonych pomidorów 

- łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu 

- łyżka prażonych orzeszków piniowych 

- 3 łyżki płatków parmezanu 

 

Marynata: 

- łyżka oliwy z awokado z pieprzem cytrynowym 

- łyżeczka ziołowej przyprawy do kurczaka 

- łyżeczka pieprzu Cayenne 

- łyżeczka suszonej kolendry 

- sól czosnkowa 

 

Winegret:  

- 4 łyżki oliwy z oliwek 

- szczypta oregano i bazylii 

- sok z cytryny 

- 4 łyżki białego kremu balsamico 

- sól 

- parmezanu 

- chili

 

 

1. MARYNOWANIE MIĘSA

Umyte i osuszone piersi z kurczaka marynuj 3 godziny w lodówce w marynacie powstałej poprzez połączenie wszystkich jej składników.

 

2. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW

Grejpfruty obierz, wyfiletuj nad miską. Do soku z grejpfrutów dodaj składniki winegretu, zmiksuj i dopraw. Rukolę wymieszaj z pomidorami i orzeszkami.

 

3. PRZYGOTOWANIE SAŁATKI

Mięso zrumień, pokrój na cienkie plastry. Na talerzu ułóż owoce, mięso i sałatkę z rukoli i pomidorów. Skrop winegretem. Posyp parmezanem.

 

 

 

Złote rady Roberta Sowy!

 

Zima to sezon na cytrusy. I całe szczęście. Kolorowe, soczyste i aromatyczne owoce pomagają nam przetrwać ten trudny czas. Jedzmy więc je, wyciskajmy soki i róbmy z nich pyszne i proste do przygotowania potrawy.

 

Świderki z orzechami i pomarańczą: 4 łyżki miodu podgrzej w rondlu, wsyp do niego po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich i laskowych, wymieszaj, podgrzewaj minutę, po czym dodaj sok wyciśnięty z całej pomarańczy. Zredukuj płyn do połowy objętości. 30 dag makaronu ugotuj, wymieszaj z miodem i cząstkami pomarańczy. W ten sam sposób możesz też podać kuskus. 

 

Łosoś w pomarańczach: 4 filety z łososia oprósz solą i pieprzem, zrumień z obu stron na oleju. Z jednej pomarańczy wyciśnij sok, podgrzewaj w rondlu, aż lekko zgęstnieje, dodaj do niego fileciki z drugiej pomarańczy i nieco pokrojonych paseczków skórki pomarańczowej. Podgrzej. Sosem polej łososia.

 

Krem grejpfrutowy: 1,5 łyżki żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości  gorącej wody, ostudź, wymieszaj  z dużym kubkiem jogurtu naturalnego, sokiem z 2 grejpfrutów, 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. W pucharkach ułóż fileciki grejpfrutów, zalej tężejącym kremem, chłodź godzinę.



Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & Przyjaciele”.



Źródło: Pani domu. Zdjęcia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska