Sałatka z kurczaka o cytrusowej nucie:
Przepis na 4 porcje:
- 4 piersi z kurczaka (po 10 dag)
- 2 grejpfruty
- 2 pęczki rukoli
- 5 dag pokrojonych suszonych pomidorów
- łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
- łyżka prażonych orzeszków piniowych
- 3 łyżki płatków parmezanu
Marynata:
- łyżka oliwy z awokado z pieprzem cytrynowym
- łyżeczka ziołowej przyprawy do kurczaka
- łyżeczka pieprzu Cayenne
- łyżeczka suszonej kolendry
- sól czosnkowa
Winegret:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta oregano i bazylii
- sok z cytryny
- 4 łyżki białego kremu balsamico
- sól
- parmezanu
- chili
1. MARYNOWANIE MIĘSA
Umyte i osuszone piersi z kurczaka marynuj 3 godziny w lodówce w marynacie powstałej poprzez połączenie wszystkich jej składników.
2. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW
Grejpfruty obierz, wyfiletuj nad miską. Do soku z grejpfrutów dodaj składniki winegretu, zmiksuj i dopraw. Rukolę wymieszaj z pomidorami i orzeszkami.
3. PRZYGOTOWANIE SAŁATKI
Mięso zrumień, pokrój na cienkie plastry. Na talerzu ułóż owoce, mięso i sałatkę z rukoli i pomidorów. Skrop winegretem. Posyp parmezanem.
Złote rady Roberta Sowy!
Zima to sezon na cytrusy. I całe szczęście. Kolorowe, soczyste i aromatyczne owoce pomagają nam przetrwać ten trudny czas. Jedzmy więc je, wyciskajmy soki i róbmy z nich pyszne i proste do przygotowania potrawy.
Świderki z orzechami i pomarańczą: 4 łyżki miodu podgrzej w rondlu, wsyp do niego po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich i laskowych, wymieszaj, podgrzewaj minutę, po czym dodaj sok wyciśnięty z całej pomarańczy. Zredukuj płyn do połowy objętości. 30 dag makaronu ugotuj, wymieszaj z miodem i cząstkami pomarańczy. W ten sam sposób możesz też podać kuskus.
Łosoś w pomarańczach: 4 filety z łososia oprósz solą i pieprzem, zrumień z obu stron na oleju. Z jednej pomarańczy wyciśnij sok, podgrzewaj w rondlu, aż lekko zgęstnieje, dodaj do niego fileciki z drugiej pomarańczy i nieco pokrojonych paseczków skórki pomarańczowej. Podgrzej. Sosem polej łososia.
Krem grejpfrutowy: 1,5 łyżki żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudź, wymieszaj z dużym kubkiem jogurtu naturalnego, sokiem z 2 grejpfrutów, 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. W pucharkach ułóż fileciki grejpfrutów, zalej tężejącym kremem, chłodź godzinę.
Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & Przyjaciele”.
Źródło: Pani domu. Zdjęcia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska
marietta
kołczu
marietta napisał(a):