Specjalnie dla nas szef kuchni restauracji Venti-tre Marcin Suchenek przygotował potrawę inspirowaną kuchnią włoską - doskonałe ravioli z leśnymi grzybami i sosem szałwiowym.
Ta potrawa to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych, leśnych grzybów. Skorzystajcie z filmu i przepisu poniżej i przygotujcie ravioli z grzybami i sosem z szałwii samemu w domu - wasi bliscy będą pod wrażeniem!
Składniki:
(Porcja na 4 osoby)
- mąka pszenna 0,3 kg
- semolina 0,3kg
- woda
- żółtka 5 szt.
- grzyby mieszane (prawdziwki, kurki, kozaki) 1 kg
- ricotta 200 g
- serek wiejski 200 g
- suszone grzyby 50 g
- cebula 1 sztuka
- szosnek 2 ząbki
- szałwia 10 listków
- masło 20 g
- bulion warzywny 0,4 l
- sól
- pieprz
- parmezan
Sposób przygotowania:
Ciasto
Mąkę z semoliną wymieszać dodając wodę, żółtka oraz sól i pieprz. Ciasto dobrze wyrobić, a następnie zafoliować i odstawić do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie wyjąć z lodówki i rozwałkować – przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu - na cienkie płaty grubości ok. 2 milimetrów.
Farsz
Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni z cebulą i czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem.
Gdy grzyby ostygną dodać ricottę, serek wiejski, całość przyprawić i dobrze wymieszać.
Na płat ciasta nałożyć farsz, posypać sproszkowanymi suszonymi grzybami, przykryć kolejnym płatem ciasta, przycisnąć dłońmi odprowadzając powietrze.
Ugotować w osolonej wodzie. Na patelnię wlać bulion warzywny, dodać masło i szałwię i gotować do uzyskania kremowej konsystencji. Przełożyć ugotowane ravioli, chwilę podgrzewając. Podawać z usmażonymi grzybami i startym Parmezanem.
Ta potrawa to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych, leśnych grzybów. Skorzystajcie z filmu i przepisu poniżej i przygotujcie ravioli z grzybami i sosem z szałwii samemu w domu - wasi bliscy będą pod wrażeniem!
Składniki:
(Porcja na 4 osoby)
- mąka pszenna 0,3 kg
- semolina 0,3kg
- woda
- żółtka 5 szt.
- grzyby mieszane (prawdziwki, kurki, kozaki) 1 kg
- ricotta 200 g
- serek wiejski 200 g
- suszone grzyby 50 g
- cebula 1 sztuka
- szosnek 2 ząbki
- szałwia 10 listków
- masło 20 g
- bulion warzywny 0,4 l
- sól
- pieprz
- parmezan
Sposób przygotowania:
Ciasto
Mąkę z semoliną wymieszać dodając wodę, żółtka oraz sól i pieprz. Ciasto dobrze wyrobić, a następnie zafoliować i odstawić do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie wyjąć z lodówki i rozwałkować – przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu - na cienkie płaty grubości ok. 2 milimetrów.
Farsz
Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni z cebulą i czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem.
Gdy grzyby ostygną dodać ricottę, serek wiejski, całość przyprawić i dobrze wymieszać.
Na płat ciasta nałożyć farsz, posypać sproszkowanymi suszonymi grzybami, przykryć kolejnym płatem ciasta, przycisnąć dłońmi odprowadzając powietrze.
Ugotować w osolonej wodzie. Na patelnię wlać bulion warzywny, dodać masło i szałwię i gotować do uzyskania kremowej konsystencji. Przełożyć ugotowane ravioli, chwilę podgrzewając. Podawać z usmażonymi grzybami i startym Parmezanem.
zbysiowa
reanja
Zapisuję sos do wypróbowania:)
kołczu
reanja napisał(a):