Ravioli z grzybami i sosem szałwiowym [film]

  • 3

Wykorzystaj w pełni sezon na grzyby i poznaj przepis szefa kuchni restauracji Venti-tre Marcina Suchenka na ravioli z leśnymi grzybami i sosem z szałwii.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ravioli z grzybami i sosem szałwiowym [film]
Specjalnie dla nas szef kuchni restauracji Venti-tre Marcin Suchenek przygotował potrawę inspirowaną kuchnią włoską - doskonałe ravioli z leśnymi grzybami i sosem szałwiowym.

Ta potrawa to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych, leśnych grzybów. Skorzystajcie z filmu i przepisu poniżej i przygotujcie ravioli z grzybami i sosem z szałwii samemu w domu - wasi bliscy będą pod wrażeniem!





Składniki:

(Porcja na 4 osoby)

- mąka pszenna 0,3 kg
- semolina 0,3kg
- woda
- żółtka 5 szt.
- grzyby mieszane (prawdziwki, kurki, kozaki) 1 kg
- ricotta 200 g
- serek wiejski 200 g
- suszone grzyby 50 g
- cebula 1 sztuka
- szosnek 2 ząbki
- szałwia 10 listków
- masło 20 g
- bulion warzywny 0,4 l
- sól
- pieprz
- parmezan
 
Sposób przygotowania:
 
Ciasto

Mąkę z semoliną wymieszać dodając wodę, żółtka oraz sól i pieprz. Ciasto dobrze wyrobić, a następnie zafoliować i odstawić do lodówki na 15 minut.

Po tym czasie wyjąć z lodówki i rozwałkować – przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu - na cienkie płaty grubości ok. 2 milimetrów.

Farsz

Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni z cebulą i czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem.

Gdy grzyby ostygną dodać ricottę, serek wiejski, całość przyprawić i dobrze wymieszać.

Na płat ciasta nałożyć farsz, posypać sproszkowanymi suszonymi grzybami, przykryć kolejnym płatem ciasta, przycisnąć dłońmi odprowadzając powietrze.

Ugotować w osolonej wodzie. Na patelnię wlać bulion warzywny, dodać masło i szałwię i gotować do uzyskania kremowej konsystencji. Przełożyć ugotowane ravioli, chwilę podgrzewając. Podawać z usmażonymi grzybami i startym Parmezanem.

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/10/22/imgAP3lPQ.jpg