Skąd pochodzi salsefia?
Wyróżniamy dwa rodzaje - biała i czarna salsefia. Obie są spokrewnione z sałatą, karczochem oraz słonecznikiem. Co ciekawe, kwiaty ozdobne, takie jak dalie, czy stokrotki to także rośliny, które należą do tej samej rodziny.
Biała ma swoje korzenie na plantacjach w rejonie Morza Śródziemnego, skąd w późniejszych wiekach była kultywowana we Francji oraz w Ameryce Północnej. Jej unikalny smak i aromat podczas obróbki najczęściej był przyrównywany do małż, zarówno kiedyś jak i obecnie, cenione przez wielu smakoszy. Idealna jako baza do zup rybnych oraz innych potraw z użyciem owoców morza.
Czarna, znana także jako skorzonera lub hiszpańska salsefia, była uprawiana w rejonach Europy oraz Azji, gdzie na stałe, juz od 17 wieku zagościła w Hiszpanii.
Charakterystyka i właściwości
Jadalne kwiaty, które zdobią tę roślinę pojawiają się w dwóch odcieniach - delikatne, pastelowo fioletowe oraz żółte.
Biała salsefia posiada nieco grubsze korzenie o jasno brązowym zabarwieniu niż jej czarna odmiana, którą cechują cieńsze i nieco wyrazistsze kłącza. Kremowe, białe wnętrze przyrównywane jest smakiem do pietruszki, marchewki oraz ziemniaków. Nieco smaczniejsza, czarna odmiana jest bardziej polecana do gulaszu oraz innych dań jednogarnkowych, które świetnie rozgrzewają w chłodniejsze dni.
Bogata w żelazo, witaminę C, B6, B1, potas oraz magnez zapewnia dawkę mikro oraz makroelementów dla naszego organizmu. Zwana też "szparagami biedaka" jest idealna dla wszystkich, którzy w trosce o smukłą linię szukają sycącego, a zarazem mało kalorycznego zamiennika. Wspaniale oczyszcza organizm i pomaga usunąć toksyny z wątroby.
Idealnie wspomaga trawienie, pobudzając metabolizm tłuszczów i produkcję flory jelitowej. Dodatkowo, jej właściwości uspokajające pozwolą na lepsze funkcjonowanie organizmu oraz głęboki, regenerujący sen. Wystarczy zetrzeć na tarce korzeń, by uzyskać po wyciśnięciu biały, mleczny sok. Przed snem ukoi skołatane nerwy i pozwoli zachować emocjonalną równowagę.
Wykorzystanie w kuchni
Delikatne, młode korzenie kozibrodu porolistnego mogą być spożywane zarówno na surowo, starte na tarce jak i pieczone, gotowane, czy przygotowywane na parze. Każdy sposób zapewni nieco odmienny smak i aromat, który świetnie komponuje się w wielu daniach.
Idealną parę tworzy z nabiałem oraz aromatycznymi ziołami. Czosnek i cebula w asyście salsyfii nadają wspaniały aromat potrawom z kurczaka czy wieprzowiny. Delikatne kwiaty będą doskonałym uzupełnieniem oraz dekoracją każdej wiosennej sałatki.
Dokładnie obrana ze skórki, pokrojona w kostkę, w towarzystwie ziemniaków i marchewki podkreśli smak zup oraz sycących dań z mięsem. Ugotowana, z dodatkiem masła i czosnku stworzy wspaniałą bazę do puree przyprawionego pieprzem, solą z odrobiną kwaśnej śmietany.
A może tak dietetyczne frytki? Nie ma nic prostszego! Pokrojona w drobne słupki w towarzystwie świeżych ziół i oliwy z oliwek stworzy chrupiąca na zewnątrz i delikatną w środku, przekąskę dla całej rodziny.
Przechowywanie
Jeżeli posiadamy spory zapas salsefii i nie zużyjemy jej całej, należy przechowywać ją w chłodnym i suchym miejscu, unikając przy tym zawilgotnienia. Dobrym rozwiązaniem jest pokrojenie jej w drobne kawałeczki i zamrożenie w oddzielnych pojemnikach. Zachowa dzięki temu swoje właściwości odżywcze, nie tracąc przy tym na smaku i aromacie.
Cenne wskazówki
Podczas krojenia, salsefia bardzo szybko ciemnieje i zyskuje mało apetyczny wygląd. Chcąc uniknąć oksydacji, należy pokrojone kawałki zamoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, co zapewni piękny, mleczny kolor.
Obierając korzenie pamiętajmy o nałożeniu ochronnych rękawiczek kuchennych, gdyż podobnie jak orzech włoski, zawarte substancje w skórce mogą zabarwić nasze dłonie, co może skutkować uciążliwymi plamami, bardzo trudnymi do usunięcia.
Podczas przygotowywania puree dodajmy łyżeczkę mąki oraz wyciśniętego soku z cytryny lub limonki, aby nie zszarzało, gdy będziemy podawać gościom jako dodatek do mięsa.
Zachęcamy do włączenia salsefii do swojej diety i czekamy na propozycje dań z jej użyciem!
Wyróżniamy dwa rodzaje - biała i czarna salsefia. Obie są spokrewnione z sałatą, karczochem oraz słonecznikiem. Co ciekawe, kwiaty ozdobne, takie jak dalie, czy stokrotki to także rośliny, które należą do tej samej rodziny.
Biała ma swoje korzenie na plantacjach w rejonie Morza Śródziemnego, skąd w późniejszych wiekach była kultywowana we Francji oraz w Ameryce Północnej. Jej unikalny smak i aromat podczas obróbki najczęściej był przyrównywany do małż, zarówno kiedyś jak i obecnie, cenione przez wielu smakoszy. Idealna jako baza do zup rybnych oraz innych potraw z użyciem owoców morza.
Czarna, znana także jako skorzonera lub hiszpańska salsefia, była uprawiana w rejonach Europy oraz Azji, gdzie na stałe, juz od 17 wieku zagościła w Hiszpanii.
Charakterystyka i właściwości
Jadalne kwiaty, które zdobią tę roślinę pojawiają się w dwóch odcieniach - delikatne, pastelowo fioletowe oraz żółte.
Biała salsefia posiada nieco grubsze korzenie o jasno brązowym zabarwieniu niż jej czarna odmiana, którą cechują cieńsze i nieco wyrazistsze kłącza. Kremowe, białe wnętrze przyrównywane jest smakiem do pietruszki, marchewki oraz ziemniaków. Nieco smaczniejsza, czarna odmiana jest bardziej polecana do gulaszu oraz innych dań jednogarnkowych, które świetnie rozgrzewają w chłodniejsze dni.
Bogata w żelazo, witaminę C, B6, B1, potas oraz magnez zapewnia dawkę mikro oraz makroelementów dla naszego organizmu. Zwana też "szparagami biedaka" jest idealna dla wszystkich, którzy w trosce o smukłą linię szukają sycącego, a zarazem mało kalorycznego zamiennika. Wspaniale oczyszcza organizm i pomaga usunąć toksyny z wątroby.
Idealnie wspomaga trawienie, pobudzając metabolizm tłuszczów i produkcję flory jelitowej. Dodatkowo, jej właściwości uspokajające pozwolą na lepsze funkcjonowanie organizmu oraz głęboki, regenerujący sen. Wystarczy zetrzeć na tarce korzeń, by uzyskać po wyciśnięciu biały, mleczny sok. Przed snem ukoi skołatane nerwy i pozwoli zachować emocjonalną równowagę.
Wykorzystanie w kuchni
Delikatne, młode korzenie kozibrodu porolistnego mogą być spożywane zarówno na surowo, starte na tarce jak i pieczone, gotowane, czy przygotowywane na parze. Każdy sposób zapewni nieco odmienny smak i aromat, który świetnie komponuje się w wielu daniach.
Idealną parę tworzy z nabiałem oraz aromatycznymi ziołami. Czosnek i cebula w asyście salsyfii nadają wspaniały aromat potrawom z kurczaka czy wieprzowiny. Delikatne kwiaty będą doskonałym uzupełnieniem oraz dekoracją każdej wiosennej sałatki.
Dokładnie obrana ze skórki, pokrojona w kostkę, w towarzystwie ziemniaków i marchewki podkreśli smak zup oraz sycących dań z mięsem. Ugotowana, z dodatkiem masła i czosnku stworzy wspaniałą bazę do puree przyprawionego pieprzem, solą z odrobiną kwaśnej śmietany.
A może tak dietetyczne frytki? Nie ma nic prostszego! Pokrojona w drobne słupki w towarzystwie świeżych ziół i oliwy z oliwek stworzy chrupiąca na zewnątrz i delikatną w środku, przekąskę dla całej rodziny.
Przechowywanie
Jeżeli posiadamy spory zapas salsefii i nie zużyjemy jej całej, należy przechowywać ją w chłodnym i suchym miejscu, unikając przy tym zawilgotnienia. Dobrym rozwiązaniem jest pokrojenie jej w drobne kawałeczki i zamrożenie w oddzielnych pojemnikach. Zachowa dzięki temu swoje właściwości odżywcze, nie tracąc przy tym na smaku i aromacie.
Cenne wskazówki
Podczas krojenia, salsefia bardzo szybko ciemnieje i zyskuje mało apetyczny wygląd. Chcąc uniknąć oksydacji, należy pokrojone kawałki zamoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, co zapewni piękny, mleczny kolor.
Obierając korzenie pamiętajmy o nałożeniu ochronnych rękawiczek kuchennych, gdyż podobnie jak orzech włoski, zawarte substancje w skórce mogą zabarwić nasze dłonie, co może skutkować uciążliwymi plamami, bardzo trudnymi do usunięcia.
Podczas przygotowywania puree dodajmy łyżeczkę mąki oraz wyciśniętego soku z cytryny lub limonki, aby nie zszarzało, gdy będziemy podawać gościom jako dodatek do mięsa.
Zachęcamy do włączenia salsefii do swojej diety i czekamy na propozycje dań z jej użyciem!
LauraLaura