Owoce morza, czyli małże, krewetki, ośmiornice, ostrygi i wiele innych istot żyjących w wodzie, są tradycyjnym pożywieniem dla krajów mających dostęp do morza. Są cenionymi przysmakami i mają bardzo dużo substancji odżywczych. Bardzo szybko można je przyrządzić, wykorzystać, jako przystawki, dodawać do dań głównych, zup oraz sałatek. Wyśmienicie smakują grillowane, duszone, jak również zapiekane.
Dobrym przykładem jest śledź, który występuje niemal w każdym morzu na świecie. Zawiera dużo zdrowego tłuszczu i jest bogaty w witaminy oraz minerały. Śledzie jemy na surowo, możemy je wędzić, marynować lub zamrażać, poprawiają pamięć i koncentrację. Można je podawać na wiele sposobów. Zawsze świetnie smakują!
Krewetki żyją w słonych wodach morskich. W Europie są dostępne najczęściej świeże lub mrożone. Zwykle podajemy smażone na oliwie z czosnkiem, białym winem natką pietruszki, oraz z sokiem z cytryny. Nadają się do sałatek, zup i makaronów.
Następnie są małże zwane omułkami, które słyną z bardzo dobrego i delikatnego mięsa. Najbardziej popularne są duszone w białym winie z czosnkiem lub ziołami. Większe można gotować otwarte i podawać z roztopionym masłem. Bardzo dobrze smakują małże marynowane, lub zapiekane.
Ostrygi i kalmary uważane są za afrodyzjak i symbol luksusu. Smakosze zjadają je prosto ze skorupki, skropione sokiem z cytryny. Kalmary najczęściej podajemy z masłem i czosnkiem.
Wszystkie te skarby morza są coraz popularniejsze na naszych stołach. Swoim wyglądem nie tylko ozdabiają nasze stoły i talerze, ale idealnie dopieszczają nasze kubki smakowe.
Polecamy przepisy: Owoce morza dla zakochanych >>>
Dobrym przykładem jest śledź, który występuje niemal w każdym morzu na świecie. Zawiera dużo zdrowego tłuszczu i jest bogaty w witaminy oraz minerały. Śledzie jemy na surowo, możemy je wędzić, marynować lub zamrażać, poprawiają pamięć i koncentrację. Można je podawać na wiele sposobów. Zawsze świetnie smakują!
Krewetki żyją w słonych wodach morskich. W Europie są dostępne najczęściej świeże lub mrożone. Zwykle podajemy smażone na oliwie z czosnkiem, białym winem natką pietruszki, oraz z sokiem z cytryny. Nadają się do sałatek, zup i makaronów.
Następnie są małże zwane omułkami, które słyną z bardzo dobrego i delikatnego mięsa. Najbardziej popularne są duszone w białym winie z czosnkiem lub ziołami. Większe można gotować otwarte i podawać z roztopionym masłem. Bardzo dobrze smakują małże marynowane, lub zapiekane.
Ostrygi i kalmary uważane są za afrodyzjak i symbol luksusu. Smakosze zjadają je prosto ze skorupki, skropione sokiem z cytryny. Kalmary najczęściej podajemy z masłem i czosnkiem.
Wszystkie te skarby morza są coraz popularniejsze na naszych stołach. Swoim wyglądem nie tylko ozdabiają nasze stoły i talerze, ale idealnie dopieszczają nasze kubki smakowe.
Polecamy przepisy: Owoce morza dla zakochanych >>>