Skazani za nielegalne dodawanie cukru do wina

Właścicielka sklepu niedaleko Bordeaux sprzedała bez faktury prawie 160 ton cukru, który posłużył do dosładzania wina.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Skazani za nielegalne dodawanie cukru do wina
Francuskie organy nabrały podejrzeń, kiedy stwierdzono gwałtowny wzrost sprzedaży cukru w małym sklepie w wiosce Sainte-Croix-du-Mont, położonej 40 minut od Bordeaux.

W ciągu 3 miesięcy sprzedano w zamieszkałej przez 900 osób wiosce tyle cukru, ile spożywa w ciągu roku 10 tysięczne miasto!

Właścicielka została ukarana karą grzywny 5 tysięcy euro.

Francuskie przepisy pozwalają posiadaczom winnic na dodawanie moszczu albo cukru podczas fermentacji, aby zwiększyć zawartość alkoholu w winie, ale dodatkowe przepisy surowo określają dopuszczalną ilość jednego i drugiego.

Cała intryga miała miejsce w 2007 roku, a panowała wtedy fatalna pogoda, która jest jednym z czynników, który pcha winiarzy do dodawania cukru do zbiorów.