Ze śliwek możemy robić kompoty i powidła. Bardzo smaczne są ciasta oraz knedle ze śliwkami. W kuchni często używamy śliwek, najwięcej węgierek. Wyśmienicie smakują dodane do ciast kruchych jak również ucieranych.
Oprócz wspomnianych węgierek, bardzo smaczne są również renklody, jak również mało doceniane u nas mirabelki.
Ze śliwek możemy przygotowywać różne trunki, ale chyba najbardziej kojarzonym z nimi trunkiem jest klasyczna, polska śliwowica. Można się nią delektować w nieskończoność, ponieważ ma doskonały smak.
Nie mniej pyszne powidła z renklod lub węgierek możemy dodawać do ciastek, ciast a nawet posmarować nimi kanapkę.
Węgierki można suszyć samemu. Te, które są bardzo dojrzałe zaczynają marszczyć się przy ogonku. Suszone śliwki można dodawać do potraw ciężkostrawnych, np. bigosu, roladek z kurczaka czy pieczeni. To dobre rozwiązanie - nie tylko poprawimy smak potrawy ale również będziemy mieć pewność, że nie narażamy się na niestrawność. To również niezastąpiony składnik wigilijnego kompotu z suszu.
Śliwki posiadają dużo witamin i składników odżywczych. A więc warto (w rozsądnych ilościach!) włączyć je do naszych posiłków. Ze względu na zawartość pektyn, zapobiegają zaparciom; ułatwiają pracę jelit oraz regulują pracę układu pokarmowego.
Dzięki witaminie B6, potasowi oraz magnezowi hamują wchłanianie cholesterolu oraz świetnie wpływają na układ nerwowy.
Śliwki są niskokaloryczne, dają uczucie sytości na długo. Suszone są bogatsze w witaminy i błonnik, ale posiadają więcej kalorii niż śliwki surowe. Warto je spożywać, gdyż poprawiają apetyt i regulują trawienie.
weronikaS