Olej ze śliwek

  • 5

Choć zabrzmi to kuriozalnie, mało osób wie, że ze śliwek wytwarzany jest olej, a jego smak przypomina migdały i marcepan. Odpowiedź na pytanie, dlaczego warto po niego sięgać, znajdziecie w artykule!

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Olej ze śliwek
fot. Fotolia
Olej śliwkowy pozyskuje się z tłoczenia na zimno pestek śliwek węgierek. Ma barwę ciemno żółtą i zapach migdałowo-marcepanowy.

Ze względu na swój intensywny aromat olej ten jest bardzo popularny w kuchni francuskiej i włoskiej. Dodaje się go do sałatek, sosów, deserów, potraw z rybami, marynat.

Często jest wykorzystywany zamiast olejku migdałowego. Można na nim smażyć i podgrzewać do temperatury 180 stopni. Wystarczy kilka kropli tego oleju, bo ma bardzo intensywny zapach.

Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-6 i Omega-9) witaminę E i fitosterole. Dzięki witaminie E chroni skórę przed starzeniem. Fitosterole mają działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne.

Odżywia skórę suchą i dojrzałą, zmniejsza szorstkość. Zawiera dużo kwasu oleinowego aż 68 %, i przenika w głębsze warstwy skóry. Szybo wchłania się w skórę i nie pozostawia tłustej otoczki.

Doskonały do pielęgnacji suchych, łamiących się włosów, zapobiega rozdwajaniu końcówek, dodaje im miękkości i nadaje połysk. Pielęgnuje też paznokcie.

Olej śliwkowy działa przeciwzapalnie, wspomaga gojenie, odżywia. Może być stosowany jako balsam do ust, wykorzystywany do olejowania włosów i dodawany jako składnik do maseczek do twarzy. Można smarować nim ciało na zasadzie oliwki.

Polecany jest do masażu ciała. Jest jednym z nielicznych olejów roślinnych o tak intensywnym zapachu. Dodaje się go do mieszanek olejowych, ponieważ przedłuża trwałość tych szybko psujących się.