Już od stycznia ceny cukru idą w górę. Niemal codziennie notuje się rekordowe stawki zarówno w sprzedazy hurtowej jak i detalicznej. W dyskontach za kilogram białego cukru płacimy około 3,40 zł a w małych sklepach 4,50 zł.
Kraje należące do Unii Europejskiej wprawdzie są w stanie wyprodukować duże ilości cukru, jednak nałożone limity nakazują eksport części cukru do krajów Unii Europejskiej - jednak ponad 200 tysięcy ton musimy eksportowac poza Unię Europejską. Dlatego też w UE cukru brakuje. Reforma rynku cukru przeprowadzona w latach 2006 - 2009 spowodowała zmniejszenie unijnej produkcji prawie o 6 milionów ton, w związku z czym by zaspokoić potrzeby swoich konsumentów, a przede wszystkim potrzeby firm musi dzisiaj importować cukier.
Za wzrostem cen cukru pójdą podwyżki żywności - głównie napojów oraz słodyczy. To nieuniknione - w przeciwnym razie lokalnym producentom sprzedaż w ogóle przestałaby się opłacać.
Producenci słodyczy są zmuszeni importowac cukier spoza krajów unijnych, przez co płaca za niego bardzo wysoką cenę.
Kraje należące do Unii Europejskiej wprawdzie są w stanie wyprodukować duże ilości cukru, jednak nałożone limity nakazują eksport części cukru do krajów Unii Europejskiej - jednak ponad 200 tysięcy ton musimy eksportowac poza Unię Europejską. Dlatego też w UE cukru brakuje. Reforma rynku cukru przeprowadzona w latach 2006 - 2009 spowodowała zmniejszenie unijnej produkcji prawie o 6 milionów ton, w związku z czym by zaspokoić potrzeby swoich konsumentów, a przede wszystkim potrzeby firm musi dzisiaj importować cukier.
Za wzrostem cen cukru pójdą podwyżki żywności - głównie napojów oraz słodyczy. To nieuniknione - w przeciwnym razie lokalnym producentom sprzedaż w ogóle przestałaby się opłacać.
Producenci słodyczy są zmuszeni importowac cukier spoza krajów unijnych, przez co płaca za niego bardzo wysoką cenę.