Co to znaczy, gdy coś jest gorzkie?
Gorzki smak to wynik wyczuwania przez nasze receptory smakowe dużej ilości alkaloidów oraz soli nieorganicznych. To właśnie te substancje chemiczne sprawiają, że niektóre produkty spożywcze smakują nam gorzko.
Mówi się, że gdy coś jest gorzkie to zniechęca do jedzenia, podobnie dzieje się gdy próbujemy kwaśnych albo słonych potrawy. Choć z pozoru wydawałoby się, że takie jedzenie powinno nas odrzucać, to nie jest to do końca prawda. Bardzo często kosztujemy gorzkich produktów i chcemy ich więcej i więcej. Do takiej grupy przynależy np. kawa, popularna czarna herbata, niektóre owoce, warzywa (cykoria, sałata lodowa, rukola, pigwa czy bakłażan) czy też alkohole np. wino grzane, spirytus. Goryczkę wyczuwamy także w mięsie np. jagnięcinie, baraninie i koźlęcinie oraz ziołach (cząber, estragon, lubczyk, oregano, majeranek).
Czy powinniśmy jeść produkty o gorzkim smaku?
Jedzenie o gorzkim smaku ma działanie moczopędne oraz przeczyszczające. To właśnie dlatego, wypicie czarnej kawy, na wiele osób działa bardzo oczyszczająco. Wykryto także, że artykuły spożywcze zawierające goryczkę, działają przeciwzapalnie i odkażająco. To właśnie te potrawy wyciszają oraz uspokajają serce. W medycynie naturalnej wierzy się, że to thiktha zabija robaki/pasożyty, zmniejsza gazy oraz pobudza. Jest jednak kilka przeciwwskazań. Wegetarianie oraz osoby z problemami sercowymi powinny ograniczyć przyjmowanie produktów o gorzkim smaku. Całkowicie wykluczyć powinny go natomiast chorzy na osteoporozę, m.in. dlatego, że pozbawiają organizm cennych płynów.
Wyczuwamy 5 podstawowych smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami. A jaki jest Wasz ulubiony smak i jakie potrawy z nim w roli głównej najchętniej lądują na Waszym stole? Podzielcie się tym z nami w komentarzach.
Dowiedz się w jaki sposób odbieramy smaki >>>
Gorzki smak to wynik wyczuwania przez nasze receptory smakowe dużej ilości alkaloidów oraz soli nieorganicznych. To właśnie te substancje chemiczne sprawiają, że niektóre produkty spożywcze smakują nam gorzko.
Mówi się, że gdy coś jest gorzkie to zniechęca do jedzenia, podobnie dzieje się gdy próbujemy kwaśnych albo słonych potrawy. Choć z pozoru wydawałoby się, że takie jedzenie powinno nas odrzucać, to nie jest to do końca prawda. Bardzo często kosztujemy gorzkich produktów i chcemy ich więcej i więcej. Do takiej grupy przynależy np. kawa, popularna czarna herbata, niektóre owoce, warzywa (cykoria, sałata lodowa, rukola, pigwa czy bakłażan) czy też alkohole np. wino grzane, spirytus. Goryczkę wyczuwamy także w mięsie np. jagnięcinie, baraninie i koźlęcinie oraz ziołach (cząber, estragon, lubczyk, oregano, majeranek).
Czy powinniśmy jeść produkty o gorzkim smaku?
Jedzenie o gorzkim smaku ma działanie moczopędne oraz przeczyszczające. To właśnie dlatego, wypicie czarnej kawy, na wiele osób działa bardzo oczyszczająco. Wykryto także, że artykuły spożywcze zawierające goryczkę, działają przeciwzapalnie i odkażająco. To właśnie te potrawy wyciszają oraz uspokajają serce. W medycynie naturalnej wierzy się, że to thiktha zabija robaki/pasożyty, zmniejsza gazy oraz pobudza. Jest jednak kilka przeciwwskazań. Wegetarianie oraz osoby z problemami sercowymi powinny ograniczyć przyjmowanie produktów o gorzkim smaku. Całkowicie wykluczyć powinny go natomiast chorzy na osteoporozę, m.in. dlatego, że pozbawiają organizm cennych płynów.
Wyczuwamy 5 podstawowych smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami. A jaki jest Wasz ulubiony smak i jakie potrawy z nim w roli głównej najchętniej lądują na Waszym stole? Podzielcie się tym z nami w komentarzach.
Dowiedz się w jaki sposób odbieramy smaki >>>
Nina W.
karola25
Dinah