Jak smakuje słodki smak?
Nasze kubki smakowe są wyspecjalizowane w rozpoznawaniu 4 podstawowych smaków oraz piątego, całkiem młodego - umami. To właśnie ten bulionowy posmak oraz słodki uznawane są za "dobre", ponieważ przysparzają człowiekowi miłych odczuć. Smak gorzki oraz kwaśny przyprawiają nas o grymas na twarzy, tymczasem na słodkość nasze receptory białkowe reagują z czystym zadowoleniem.
Dlaczego lubimy słodki smak?
Czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego dzieci tak bardzo lubią słodkie rzeczy? Nie bez kozery tak dużo mówi się o uzależnieniu od słodkości. Z racji tego, że słodki smak wyzwala hormony szczęścia bardzo szybko jest się do niego przyzwyczaić. Endorfiny i serotoniny wyprodukowane pod wpływem jedzenia pyszności budują pozytywne skojarzenia z tym smakiem, dlatego nigdy nie mamy go dość.
Słodki smak jest nam potrzebny
Madhura, bo z taką nazwą spotkamy się mówiąc o słodkim smaku pozytywnie wpływa na kondycję naszego ciała. Charakterystyczną cechą jest wzmacnianie układu nerwowego oraz uszczelnianie tkanek. Jednak jego nadmierne spożywanie odbije się negatywnie na naszej wadze. Nie od dziś wiadomo, że słodycze są bardzo kaloryczne i niestety znacznie spowalniają proces trawienia.
Gdzie znajdziemy słodki smak?
Prosta odpowiedź - we wszystkich słodkościach, które zawierają cukier. Ciasta, ciasteczka, cukierki, czekolady, słodka kawa - to produkty, które od razu nasuwają się na myśl gdy myślimy o madhurze. Musimy jednak wiedzieć, że słodki smak kryje się także w owocach np. mango, jabłkach, brzoskwiniach czy nektarynkach. Występuje także w mleku, twarogach oraz ziemniakach. Jeżeli jeszcze nam mało artykułów ze słodkim smakiem to podpowiadamy, że znajdziemy go także w przeróżnych makaronach, ryżu oraz pszenicy.
A Wy co najbardziej lubicie ze słodkich rzeczy?
Polecamy: 10 pytań o zmysł smaku dziecka >>>
Nasze kubki smakowe są wyspecjalizowane w rozpoznawaniu 4 podstawowych smaków oraz piątego, całkiem młodego - umami. To właśnie ten bulionowy posmak oraz słodki uznawane są za "dobre", ponieważ przysparzają człowiekowi miłych odczuć. Smak gorzki oraz kwaśny przyprawiają nas o grymas na twarzy, tymczasem na słodkość nasze receptory białkowe reagują z czystym zadowoleniem.
Dlaczego lubimy słodki smak?
Czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego dzieci tak bardzo lubią słodkie rzeczy? Nie bez kozery tak dużo mówi się o uzależnieniu od słodkości. Z racji tego, że słodki smak wyzwala hormony szczęścia bardzo szybko jest się do niego przyzwyczaić. Endorfiny i serotoniny wyprodukowane pod wpływem jedzenia pyszności budują pozytywne skojarzenia z tym smakiem, dlatego nigdy nie mamy go dość.
Słodki smak jest nam potrzebny
Madhura, bo z taką nazwą spotkamy się mówiąc o słodkim smaku pozytywnie wpływa na kondycję naszego ciała. Charakterystyczną cechą jest wzmacnianie układu nerwowego oraz uszczelnianie tkanek. Jednak jego nadmierne spożywanie odbije się negatywnie na naszej wadze. Nie od dziś wiadomo, że słodycze są bardzo kaloryczne i niestety znacznie spowalniają proces trawienia.
Gdzie znajdziemy słodki smak?
Prosta odpowiedź - we wszystkich słodkościach, które zawierają cukier. Ciasta, ciasteczka, cukierki, czekolady, słodka kawa - to produkty, które od razu nasuwają się na myśl gdy myślimy o madhurze. Musimy jednak wiedzieć, że słodki smak kryje się także w owocach np. mango, jabłkach, brzoskwiniach czy nektarynkach. Występuje także w mleku, twarogach oraz ziemniakach. Jeżeli jeszcze nam mało artykułów ze słodkim smakiem to podpowiadamy, że znajdziemy go także w przeróżnych makaronach, ryżu oraz pszenicy.
A Wy co najbardziej lubicie ze słodkich rzeczy?
Polecamy: 10 pytań o zmysł smaku dziecka >>>
weronikaS
karola25