Najsmaczniejsza terapia kulinarna na świecie!

Na dobre rzeczy warto czekać - taka refleksja przychodzi mi na myśl, kiedy spoglądam na okładkę długo oczekiwanej książki Iwony Zasuwy, autorki popularnego bloga.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Najsmaczniejsza terapia kulinarna na świecie!
fot. Edipresse Książki/Gotujmy.pl
"Smakoterapia" to dowód na to, że wszelkie ograniczenia żywieniowe spowodowane alergiami i nietolerancjami pokarmowymi nie muszą być przeszkodą, by jeść pysznie!

Zdrowe odżywianie od zawsze pasjonowało Iwonę, jednak w momencie, kiedy na świecie pojawił się jej syn, całkowicie musiała zmodyfikować swój dotychczasowy jadłospis.

Liczne alergie i nietolerancje pokarmowe, które zdiagnozowano u syna, stanowiły dla Iwony nie lada wyzwanie: zalecana dieta oparta na naturalnych składnikach w praktyce oznaczała rezygnację ze sklepowego chleba, cukru, nabiału, wędlin, potraw mącznych.

Poza ograniczeniami dietetycznymi nie sposób zapomnieć o jednej z najbardziej problematycznych kwestii, czyli - jak do zdrowego jedzenia przekonać dziecko?

Iwona doskonale poradziła sobie z wyzwaniami, które postawił przed nią los - czytelnicy pokochali jej bloga, a teraz w nasze ręce trafia książka pełna wyśmienitych przepisów.




"Smakoterpia" to nie jest zwykła książka kucharska. To kompletny przewodnik kulinarny przybliżający kuchnię roślinną - pełną kolorów i zapachów.

Znajdziecie w niej proste przepisy na śniadania, obiady oraz przekąski - wszystkie przygotowane z naturalnych, ogólnodostępnych produktów roślinnych. Bez nabiału, glutenu i cukru!

To 140 propozycji przyrządzanych na bazie sezonowych owoców i warzyw, kasz, ziaren - ale też słodkich, zdrowych "zamienników", opatrzonych autorskimi zdjęciami autorki.

Makaron z surowego buraka, majonez z kaszy jaglanej, mozzarella z migdałów - brzmi intrygująco, nieprawdaż? To tylko kropla w morzu propozycji przygotowanych przez Iwonę, które usatysfakcjonują wegan, wegetarian, a nawet mięsożerców!


"Serowe" kulki w oliwie z oliwek"SEROWE" KULKI W OLIWIE Z OLIWEK

Składniki :
  • migdały, bez skórki (dowolna ilość)
  • sok z domowych kiszonych ogórków (lub z cytryny)
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, nierafinowana (stosownie do ilości migdałów)
  • świeże zioła (do wyboru: liście curry – to te na zdjęciu! – rozmaryn, bazylia, tymianek)
  • czosnek (opcjonalnie)
  • ostre papryczki suszone lub świeże (w całości, opcjonalnie)
     
Wykonanie:

Migdały umyj i namocz w soku z kiszonych ogórków (nadaje się tylko w 100%
domowy, bez dodatków przyspieszających fermentację), wymieszanym pół
na pół z wodą (lub w wodzie z dodatkiem soku z cytryny; na około 200 g
migdałów użyj soku z ½ cytryny).

Jeśli stwierdzisz, że płyn został wchłonięty
całkowicie, dolej czystej wody. Po upływie około doby migdały dokładnie
opłucz, odcedź i zmiksuj na masę. Dodaj trochę soli, niewielką ilość czosnku
(jeśli lubisz) i ewentualnie trochę soku z cytryny (do smaku).

Masa musi być sucha i plastyczna, tak by można było lepić z niej kulki wielkości orzecha laskowego. Układaj je w słoju, przekładając czosnkiem, świeżymi ziołami
i ewentualnie ostrymi papryczkami. Teraz już tylko zalewa z dobrej oliwy, dwie doby w lodówce i gotowe!


Chcesz jeść świadomie, zdrowo i smacznie? Sięgnij po "Smakoterapię"!
Książka do kupienia na empik.com!

Iwona Zasuwa, "Smakoterapia"


Książka ukazała się 27 września 2017 r. nakładem wydawnictwa Edipresse Ksiązki.