"Smakoterapia" to dowód na to, że wszelkie ograniczenia żywieniowe spowodowane alergiami i nietolerancjami pokarmowymi nie muszą być przeszkodą, by jeść pysznie!
Zdrowe odżywianie od zawsze pasjonowało Iwonę, jednak w momencie, kiedy na świecie pojawił się jej syn, całkowicie musiała zmodyfikować swój dotychczasowy jadłospis.
Liczne alergie i nietolerancje pokarmowe, które zdiagnozowano u syna, stanowiły dla Iwony nie lada wyzwanie: zalecana dieta oparta na naturalnych składnikach w praktyce oznaczała rezygnację ze sklepowego chleba, cukru, nabiału, wędlin, potraw mącznych.
Poza ograniczeniami dietetycznymi nie sposób zapomnieć o jednej z najbardziej problematycznych kwestii, czyli - jak do zdrowego jedzenia przekonać dziecko?
Iwona doskonale poradziła sobie z wyzwaniami, które postawił przed nią los - czytelnicy pokochali jej bloga, a teraz w nasze ręce trafia książka pełna wyśmienitych przepisów.
"Smakoterpia" to nie jest zwykła książka kucharska. To kompletny przewodnik kulinarny przybliżający kuchnię roślinną - pełną kolorów i zapachów.
Znajdziecie w niej proste przepisy na śniadania, obiady oraz przekąski - wszystkie przygotowane z naturalnych, ogólnodostępnych produktów roślinnych. Bez nabiału, glutenu i cukru!
To 140 propozycji przyrządzanych na bazie sezonowych owoców i warzyw, kasz, ziaren - ale też słodkich, zdrowych "zamienników", opatrzonych autorskimi zdjęciami autorki.
Makaron z surowego buraka, majonez z kaszy jaglanej, mozzarella z migdałów - brzmi intrygująco, nieprawdaż? To tylko kropla w morzu propozycji przygotowanych przez Iwonę, które usatysfakcjonują wegan, wegetarian, a nawet mięsożerców!
"SEROWE" KULKI W OLIWIE Z OLIWEK
Składniki :
Migdały umyj i namocz w soku z kiszonych ogórków (nadaje się tylko w 100%
domowy, bez dodatków przyspieszających fermentację), wymieszanym pół
na pół z wodą (lub w wodzie z dodatkiem soku z cytryny; na około 200 g
migdałów użyj soku z ½ cytryny).
Jeśli stwierdzisz, że płyn został wchłonięty
całkowicie, dolej czystej wody. Po upływie około doby migdały dokładnie
opłucz, odcedź i zmiksuj na masę. Dodaj trochę soli, niewielką ilość czosnku
(jeśli lubisz) i ewentualnie trochę soku z cytryny (do smaku).
Masa musi być sucha i plastyczna, tak by można było lepić z niej kulki wielkości orzecha laskowego. Układaj je w słoju, przekładając czosnkiem, świeżymi ziołami
i ewentualnie ostrymi papryczkami. Teraz już tylko zalewa z dobrej oliwy, dwie doby w lodówce i gotowe!
Zdrowe odżywianie od zawsze pasjonowało Iwonę, jednak w momencie, kiedy na świecie pojawił się jej syn, całkowicie musiała zmodyfikować swój dotychczasowy jadłospis.
Liczne alergie i nietolerancje pokarmowe, które zdiagnozowano u syna, stanowiły dla Iwony nie lada wyzwanie: zalecana dieta oparta na naturalnych składnikach w praktyce oznaczała rezygnację ze sklepowego chleba, cukru, nabiału, wędlin, potraw mącznych.
Poza ograniczeniami dietetycznymi nie sposób zapomnieć o jednej z najbardziej problematycznych kwestii, czyli - jak do zdrowego jedzenia przekonać dziecko?
Iwona doskonale poradziła sobie z wyzwaniami, które postawił przed nią los - czytelnicy pokochali jej bloga, a teraz w nasze ręce trafia książka pełna wyśmienitych przepisów.
"Smakoterpia" to nie jest zwykła książka kucharska. To kompletny przewodnik kulinarny przybliżający kuchnię roślinną - pełną kolorów i zapachów.
Znajdziecie w niej proste przepisy na śniadania, obiady oraz przekąski - wszystkie przygotowane z naturalnych, ogólnodostępnych produktów roślinnych. Bez nabiału, glutenu i cukru!
To 140 propozycji przyrządzanych na bazie sezonowych owoców i warzyw, kasz, ziaren - ale też słodkich, zdrowych "zamienników", opatrzonych autorskimi zdjęciami autorki.
Makaron z surowego buraka, majonez z kaszy jaglanej, mozzarella z migdałów - brzmi intrygująco, nieprawdaż? To tylko kropla w morzu propozycji przygotowanych przez Iwonę, które usatysfakcjonują wegan, wegetarian, a nawet mięsożerców!
"SEROWE" KULKI W OLIWIE Z OLIWEK
Składniki :
- migdały, bez skórki (dowolna ilość)
- sok z domowych kiszonych ogórków (lub z cytryny)
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, nierafinowana (stosownie do ilości migdałów)
- świeże zioła (do wyboru: liście curry – to te na zdjęciu! – rozmaryn, bazylia, tymianek)
- czosnek (opcjonalnie)
-
ostre papryczki suszone lub świeże (w całości, opcjonalnie)
Migdały umyj i namocz w soku z kiszonych ogórków (nadaje się tylko w 100%
domowy, bez dodatków przyspieszających fermentację), wymieszanym pół
na pół z wodą (lub w wodzie z dodatkiem soku z cytryny; na około 200 g
migdałów użyj soku z ½ cytryny).
Jeśli stwierdzisz, że płyn został wchłonięty
całkowicie, dolej czystej wody. Po upływie około doby migdały dokładnie
opłucz, odcedź i zmiksuj na masę. Dodaj trochę soli, niewielką ilość czosnku
(jeśli lubisz) i ewentualnie trochę soku z cytryny (do smaku).
Masa musi być sucha i plastyczna, tak by można było lepić z niej kulki wielkości orzecha laskowego. Układaj je w słoju, przekładając czosnkiem, świeżymi ziołami
i ewentualnie ostrymi papryczkami. Teraz już tylko zalewa z dobrej oliwy, dwie doby w lodówce i gotowe!
Chcesz jeść świadomie, zdrowo i smacznie? Sięgnij po "Smakoterapię"!
Książka do kupienia na empik.com!
Książka do kupienia na empik.com!