Smakowite kopytka

  • 4

Kopytka przygotowywane na bazie ziemniaków to jedno z dań, które z sentymentem wspominamy z okresu dzieciństwa. Jak często serwujecie je na obiad i z czym podajecie najchętniej? Sprawdźcie nasze pomysły na pyszne kopytka!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Smakowite kopytka
fot. Fotolia
KLUSKI NA BAZIE ZIEMNIAKÓW

Kopytka, szagówki (nazwa pochodzi z Wielkopolski i wzięła się od ukośnego cięcia ciasta, co po poznańsku oznacza „na szagę”), kluski ziemniaczane – pod taką nazwą znajdziemy przepisy na niewielkie, smakowite kopytka, które niejednokrotnie serwowały nam na obiad nasze babcie!

Piszemy o nich właśnie teraz, gdyż sądzimy że warto przyrządzać je o tej porze roku - są one bowiem niezwykle sycące, rozgrzewające i pozwolą przetrwać jesienne chłody!

Idealne kopytka najłatwiej przygotować wybierając odpowiednią odmianę ziemniaków. Do tej konkretnej potrawy najlepiej wykorzystać  gatunek o nazwie Bryza - po ugotowaniu są one plastyczne i nie rozsypują się w połączeniu z mąką.

Kopytka  Kopytka

Zdjęcia: Fotolia

Ile mąki wykorzystać do kopytek? Wszystko zależy od tego, czy lubimy gdy nasze przysmaki są miękkie czy nieco twardsze. Zasada jest prosta – im więcej mąki tym twardsze kopytka. Ważne jest także by ciasto zagniatać sprawnie i dość szybko, ponieważ im dłużej będzie wyrabiane, tym bardziej będzie kleić się do dłoni!

KOPYTKA NA ŚWIECIE

Popularność klusek ziemniaczanych zwanych kopytkami czyni je godnymi uwagi! Przysmaki te wędrowały od wieków po świecie, przybierając oblicza właściwe dla terenu na którym się znajdowały. Dzięki temu we Włoszech powstały gnocchi, u naszych słowackich sąsiadów haluszki, a w Polsce właśnie kopytka! Łączy je to, że w ich skład wchodzą ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana oraz - opcjonalnie - jajka.

A Wy próbowaliście już zagranicznych wersji tego popularnego przysmaku?

Z CZYM PODAWAĆ KOPYTKA?

Kopytka to przysmak, który podać można prosto z wody do mięs i pieczeni, ale fantastycznie zasmakują także w towarzystwie aromatycznych sosów grzybowych i mięsnych. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by podsmażyć je i zjeść z odrobiną masła lub smalcu ze skwarkami. Niezależnie od sposobu podania, warto urozmaicić je o smakowitą sałatkę na bazie świeżych warzyw, która podkreśli smak kopytek i wzbogaci nasze organizmy o dodatkowe witaminy!

ORYGINALNE KOPYTKA

W zestawieniach najczęściej wyszukiwanych przez nas pomysłów na obiad, to właśnie kopytka znajdują się na wysokim miejscu. Nic w tym nadzwyczajnego, przysmaki te są szybkie w przygotowaniu, pożywne i do tego sycące!

W naszym dziale na te mączne przysmaki znajdziecie przepisy zarówno tradycyjne jak i zupełnie niespotykane. Jedną z takich receptur są  aromatyczne bazyliowe kopytka, które zaskoczą smakowo zarówno Was jak i Waszych gości! Okrasić możecie je sklarowanym masłem lub podnieść ich smak pieczeniowym sosem.

Koniecznie skosztujcie również fantastycznych i godnych polecenia dyniowych kopytek z cebulą na winie! Przysmak ten doskonale sprawdzi się w czasie przyjęć lub uroczystości rodzinnych, gdzie bez wątpienia zyska aprobatę nawet najwybredniejszych smakoszy!

Kopytka
Zdjęcie: Fotolia

Uwielbiacie kopytka tak jak my? Te drobne kluseczki to znakomite urozmaicenie codziennego menu, które możecie modyfikować wzbogacając je o dodatki w postaci warzyw lub ziół. Czekamy na Wasze ulubione przepisy na kopytka!