Składniki: 60 dag sypkich ziemniaków 2 żółtka 10 dag mąki 7 dag tartego żółtego sera ementalera gałka muszkatałowa- szczypta sól- szczypta 4 dag masła pieprz
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Odcedzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać żółtka, mąkę i ser żółty, zagnieść ciasto. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, gałką muszkatałową. W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli.
Woda nie powinna się mocno gotować. Za pomocą dwóch łyżek, które trzeba za każdym razem zanurzać w gorącej wodzie, nabierać małe porcje ciasta, formować łyżeczkami małe kluseczki i kłaść je na wrzątek.
Gotować około 5 minut. Gotowe kluseczki gnocchi wypłyną na powierzchnię. Gotowe kluseczki gnocchi wyjmować łyżką cedzakową i kłaść je na ogrzany półmisek. Masło lekko zrumienić i polać nim kluski.
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Odcedzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać żółtka, mąkę i ser żółty, zagnieść ciasto. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, gałką muszkatałową. W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli.
Woda nie powinna się mocno gotować. Za pomocą dwóch łyżek, które trzeba za każdym razem zanurzać w gorącej wodzie, nabierać małe porcje ciasta, formować łyżeczkami małe kluseczki i kłaść je na wrzątek.
Gotować około 5 minut. Gotowe kluseczki gnocchi wypłyną na powierzchnię. Gotowe kluseczki gnocchi wyjmować łyżką cedzakową i kłaść je na ogrzany półmisek. Masło lekko zrumienić i polać nim kluski.